Política 27/10/2019

JxCat i ERC porten els Mossos al Parlament

Els dos partits han pactat una proposta de resolució per portar el tema a debat a la cambra catalana

Quim Bertomeu
2 min
Un home ferit per un projectil de foam ahir al passeig de Gràcia.

BarcelonaL’actuació dels Mossos d’Esquadra en les protestes de després de la sentència ha generat controvèrsia en el si de JxCat i ERC, on han conviscut crítiques al paper dels Mossos amb veus que els defensaven. Ara els dos partits han pactat una proposta de resolució per portar el tema a debat al Parlament. Segons el text, al qual ha tingut accés l’ARA, els dos grups busquen que la cambra demani “portar a terme les investigacions de totes les actuacions policials i, en el cas que siguin injustificades o no ajustades a protocols, se’n depurin les responsabilitats”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució també aborda els enfrontaments que la policia catalana ha tingut amb els manifestants. Demana als Mossos que facin “més ús de la mediació i la prevenció” abans de recórrer a altres mètodes “més d’ordre públic” -una referència velada a les càrregues-. Es tracta, doncs, d’una iniciativa que no critica directament la policia catalana però que sí que reclama que s’analitzi què ha pogut fallar en els últims dies. La proposta de resolució, que es votarà a la comissió d’Interior, també posa l’accent en l’ús de bales de goma per part de la Policia Nacional, que ha suposat que quatre persones hagin perdut un ull. Proposa que els partits amb representació al Parlament portin al Congrés una llei perquè es prohibeixi a tot l’Estat l’ús d’aquesta arma. JxCat i ERC volen que la cambra baixa prengui la mateixa decisió que va prendre la cambra catalana el 2013. Els aldarulls han posat de manifest un altre cop la contradicció que hi ha amb aquesta qüestió. Els Mossos han deixat de fer servir les bales de goma per mandat del Parlament, però la Policia Nacional no ho aplica, argumentant que la decisió no els afecta.

La iniciativa de JxCat i ERC evita una qüestió: pronunciar-se sobre si cal una comissió d’investigació, com va demanar el mateix president Quim Torra. Fonts dels grups impulsors de la proposta de resolució argumenten que no descarten fer-ho, però que veuen més convenient començar per demanar comptes als Mossos a través de la comissió d’Interior.

Peticions de dimissió

En les pròximes setmanes, el Parlament podria abordar iniciatives dels comuns i la CUP i demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch. Fins ara, ni JxCat ni ERC se n’han mostrat partidaris. De fet, tal com va avançar l’ARA, membres del Govern van frenar dimecres l’intent de Torra d’apartar-lo. La proposta de resolució de JxCat i ERC no esmenta el conseller. Els impulsors consideren que “no és ara el moment de demanar dimissions” i que cal centrar-se primer en “superar la crisi” que ha patit el cos.

Així doncs, el text manté un equilibri entre demanar explicacions a la policia i, a la vegada, no entrar en una crítica frontal que pugui desestabilitzar una qüestió que, en els últims dies, sembla una mica més reconduïda. Malgrat tot, la resolució podria tardar un mes a votar-se, temps perquè canviïn les coses. En una direcció o en una altra.

stats