Política 04/11/2014

El TC també suspèn la consulta sobre les prospeccions a Canàries

L'havia impugnat el govern espanyol

Efe
1 min

MadridEl ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès per unanimitat la consulta que havia estat convocada per al pròxim dia 23 pel govern de Canàries sobre prospeccions petrolíferes. Ha admès a tràmiot el recurs de l'executiu espanyol que considera que envaeix competències estatals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El passat 24 d'octubre la Moncloa va decidir recórrer al TC la consulta convocada per Canàries en relació amb les prospeccions petrolíferes en aigües pròximes a l'arxipèlag. L'executiu autonòmic va decidir posposar els procediments per a la votació a l'espera de la resolució del Tribunal Constitucional.

La suspensió és provisional i no suposa cap pronunciament sobre el fons de l'assumpte que ha de resoldre el tribunal, que haurà de decidir pròximament si prolonga aquesta suspensió temporal abans que passi un termini de cinc mesos o si l'aixeca.

El Consell de Ministres va decidir recórrer la consulta perquè considera que es tracta d'un referèndum i, per tant, que la potestat de regulació i autorització correspon exclusivament a Madrid. El govern de Mariano Rajoy sosté que l'assumpte sobre el que es pretén consultar els canaris -la política energètica- també és una competència exclusiva espanyola.

No obstant això, el govern canari creu que tant el marc normatiu de la consulta com la pregunta directa que es formula a la ciutadania "són plenament constitucionals".

stats