Política 30/05/2019

Errejón ofereix a PSOE i Cs un pacte a la Comunitat i a l’Ajuntament de Madrid per deixar-ne fora Vox

Carmena encara aspira a ser alcaldessa de la capital espanyola

Germán Aranda
3 min
La triple dreta obté la majoria  a les institucions madrilenyes

MadridQuan se’ls donava per exclosos de les institucions, Carmena i Errejón han protagonitzat una gran ofensiva per aconseguir que Madrid no sigui de dretes. “Oferim a PSOE i Ciutadans un acord perquè l’Ajuntament i la Comunitat de Madrid no depenguin de Vox”, ha dit Errejón en dues entrevistes a 'Eldiario.es' i a la Cadena SER. Errejón assegura que la proposta compartida amb l'alcaldessa de Madrid en funcions és "asseure's a parlar" per intentar explorar "escenaris alternatius perquè el futur dels madrilenys no depengui de Vox", tot i que per ara no aposta per facilitar la investidura de ningú a banda de Carmena. "Que no sigui per nosaltres; no m'asseuré sobre els meus vots i em posaré a queixar-me. Entenc que això és fer política", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El “Gràcies, Manuela” al compte d’Instagram de Més Madrid de la mateixa nit electoral sonava a comiat. Però passats els dies, arran de la possibilitat que les dretes del PP, Ciutadans i Vox no es posin d’acord per fer alcalde José Luis Martínez-Almeida (PP), el mapa podria canviar amb aquesta ofensiva d’Errejón i el gir de Carmena, que ahir destacava que “esclar” que intentaria ser investida alcaldessa en el ple del 15 de juny.

Si la resta de formacions no arribessin a acords com a molt tard aquell dia, Més Madrid obtindria l’alcaldia en una segona volta perquè és la llista més votada, segons recull la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). “Més Madrid és la candidatura victoriosa, la que ha guanyat les eleccions. Som en un moment en què encara no s’han desenvolupat el que poden ser els pactes que em puguin permetre ser o no ser alcaldessa”, va explicar en la inauguració d’una placa al pintor Eduardo Arroyo.

L’amenaça de Vox

La incertesa neix del replantejament d’aliances i les reticències a pactar amb Vox que està mostrant els últims dies Ciutadans en diferents nivells, també en el municipal. En un context europeu en què els liberals, grup al qual pertany el partit de Rivera, s’alien amb els socialistes i socialdemòcrates per aïllar l’extrema dreta, el partit taronja ara no té tan clar on ha de mantenir el seu cordó sanitari, sobretot en uns territoris on la lògica de votar contra l’independentisme no s’aplica.

De fet, la candidata dels taronges a l’alcaldia, Begoña Villacís, va dir dimarts que veia “improbable” que Vox pogués entrar a l’Ajuntament de Madrid, malgrat que els seus quatre vots són indispensables per formar una majoria alternativa a Carmena, que va guanyar les eleccions amb 19 regidors, per sobre del PP (15). Vox no ha rebut gens bé el menysteniment de Cs, que no els ha trucat per negociar possibles pactes ni vol fer-se cap foto amb ells. Abascal va amenaçar ahir amb deixar governar l’esquerra allà on no es negociï amb el seu partit: “Serà absolutament impossible donar suport a un govern de qui ni tan sols s’asseu a negociar amb nosaltres”.

El candidat socialista Pepu Hernández, per la seva banda, va reconèixer que era “una opció” fer alcaldessa la candidata de Cs, Begoña Villacís, per evitar l’entrada de Vox a les institucions municipals, malgrat que el partit taronja només va ser el tercer més votat, amb 11 representants. Per fer-ho, tanmateix, al PSOE i Cs els faltarien 10 vots per arribar a la majoria absoluta.

Les negociacions a l’Ajuntament avançaran en paral·lel a les de la Comunitat, però fa la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ja va descartar fer alcaldessa Villacís a canvi que Ciutadans doni suport a la presidència del socialista Ángel Gabilondo. Tot depèn de cap on decideixi mirar Ciutadans. I sembla que no és en direcció dels socialistes.

Si més no, així ho ha explicat aquest dijous al matí el secretari d'organtizació de la formació taronja, que ha tancat la porta a qualsevol pacte amb Ángel Gabilondo si no "renega del sanchisme". José Manuel Villegas ha recordat que, en campanya, el candidat a l'Assemblea madrilenya ha estat un dels més actius en la defensa de la feina de Pedro Sánchez al capdavant de l'Executiu espanyol, motiu que, ha assegurat, "fa difícil" arribar a un acord de govern per la Comunitat de Madrid. I mentre que una entesa entre Garrido i Gabilondo és encara possible si el darrer cedeix a les peticions de Cs, l'opció no sembla viable per a l'Ajuntament. "El nostre compromís a la capital és oferir una proposta alternativa al populisme de Carmena", ha assegurat Villegas.

Per contra, el número dos de Cs, aposta per reeditar un pacte com el que van impulsar a Andalusia i que, per tant, inclouria a Vox en les travesses. "Li estem donant massa voltes. Ja ho hem fet a Andalusia: es va arribar a un acord amb el PP i vam anar a una investidura", ha recordat, sense esmentar la formació d'extrema dreta. I ha afegit: "Després, cada partit va decidir si donar-nos o no el seu suport".

stats