Política 03/06/2015

El cervell del cas Clotilde al·lega ser una víctima de la guerra del petroli entre els EUA i Rússia

Les defenses de l'empresari rus Andrei Petrov i de l'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, demanen l'arxiu de la causa

Sara González
2 min
L'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo arribant al TSJC / MANOLO GARCIA

BarcelonaL'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, està ja assegut des d'aquest dimecres al banc dels acusats per la seva presumpta vinculació al cas Clotilde, en el qual la Fiscalia Anticorrupció considera que va ser autor d'un tracte de favor en la construcció d'un centre comercial a l'empresari Andrei Petrov, a qui la investigació vincula amb la màfia russa. L'inici del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha servit perquè la defensa de Petrov al·legui que el seu client no ha "comès cap delicte", que és un simple "peó" que ha estat víctima de la "guerra d'interessos" entre els Estats Units i Rússia pel petroli.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com és habitual en aquests processos judicials, a les qüestions prèvies al judici els advocats dels acusats han demanat l'arxiu de la causa tot defensant la innocència dels seus defensats, fet que ha estat rebutjat de ple pel fiscal. De fet, davant la teoria de la defensa de Petrov, el fiscal ha respost que el judici oral es centra única i exclusivament en uns acusats per "delicte continuat de prevaricació i suborn" que estan "acreditats i confirmats". "No confonguem l'objecte del procés", ha demanat el fiscal. Malgrat tot, a la sortida de la sessió, l'advocat de Petrov ha insistit que el procediment "s'ha instrumentalitzat" amb altres objectius, en concret, per investigar la Banca Privada d'Andorra (BPA).

La defensa de Crespo, per la seva banda, ha lamentat que s'hagi "ocultat informació determinant" del cas als processats que ha incentivat la seva "indefensió" i ha demanat la "nul·litat" del procediment sencer perquè s'ha produït un reguitzell de vulneracions dels drets de l'exalcalde, com ara el del secret de les comunicacions o el dret fonamental de la presumpció d'innocència. Pel que fa a les escoltes telefòniques, ha assegurat que el seu contingut és "anodí i descontextualitzat de la realitat".

Crespo s'enfronta a una petició de la fiscalia de dos anys i mig de presó, 17 anys d'inhabilitació i una multa de 831.600 euros acusat d'acceptar regals de Petrov, un suposat mafiós rus, a canvi d'afavorir-lo en projectes urbanístics a Lloret de Mar. Un cop acabades les qüestions prèvies al judici, els acusats començaran a declarar el 30 de juny. A la sortida de la vista, Crespo ha assegurat que confia que el judici es resoldrà a favor seu.

El fiscal també demana dos anys de presó per a Petrov, dos anys més i tres mesos per al llavors regidor d'Urbanisme de Lloret de Mar Josep Valls (PP), i dos anys i un mes per a l'arquitecta Pilar Gimeno –també acusats–, per acceptar regals del suposat mafiós rus a canvi de favors urbanístics.

stats