Política 03/09/2014

El jutge arxiva el Cas Palau per al diputat de CDC Jaume Camps i nou empresaris per prescripció

El fiscal demanava per a Camps un any i mig de presó pel seu suposat paper d'intermediari en el cobrament de comissions. Els nou empresaris són els que van fer obres a casa de Fèlix Millet i Jordi Montull

Efe
3 min

BarcelonaEl jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música ha arxivat la causa contra l'exdiputat de CiU Jaume Camps, per a qui el fiscal demanava un any i mig de presó pel seu suposat paper d'intermediari en el pagament de comissions il·legals a CDC, en entendre que els fets han prescrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona ha declarat extingida la responsabilitat penal de Jaume Camps per prescripció i, per aquest mateix motiu, ha arxivat la causa contra els nou empresaris que van facturar al Palau de la Música obres realitzades en les cases particulars de Fèlix Millet i Jordi Montull.

El jutge ha acordat ara deixar a Camps fora de la causa penal, en estimar una petició de la defensa de l'exdiputat, a qui la Fiscalia acusa d'haver exercit d'intermediari, al costat de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, en el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista a través del Palau de la Música.

La Fiscalia s'hi oposa

La Fiscalia s'ha oposat a l'arxiu i ha argumentat que el tràfic d'influències que s'imputa a Jaume Camps s'hauria seguit cometent fins que es va iniciar la causa pel saqueig del Palau de la Música, de manera que els fets no haurien prescrit i, en tot cas, hauria de ser el tribunal que jutgi el cas qui el resolgui.

Per al fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, Camps va tenir un paper de "intermediació en el mecanisme de tràfic d'influències retribuït a favor de la formació CDC" i va ser "l'estructura del Palau de la Música la canonada utilitzada per a la circulació encoberta d'un cabal de comissions il · lícites satisfetes per Ferrovial ".

El ministeri públic atribueix a Camps aquesta intervenció des dels anys 1999 i 2000, quan es va iniciar el presumpte mecanisme de pagament de comissions, però creu que el seu paper va continuar en el temps, sense que es descarti que participés en les últimes reunions que Millet va mantenir amb responsables de CDC, al febrer de 2008, segons consta en l'agenda del saquejador confés. A més, per Sánchez Ulled, "no pot descartar de manera palmària en aquest moment processal que no hi hagués cap intervenció posterior a l'esmentada reunió".

El jutge instructor, però, creu que no és apropiat mantenir la imputació de Jaume Camps "per una mera probabilitat de delicte" que pogués desvetllar en el judici oral i adverteix que, en qualsevol cas, els fets imputables a l'exdiputat haurien de ser posteriors a 2003 per ser penats.

També ha acordat declarar extingida la responsabilitat criminal en què pogueren haver incorregut els nou empresaris imputats que van admetre haver carregat l'Orfeó, a la Fundació del Palau de la Música i al Consorci obres i serveis tècnics realitzats en els domicilis particulars de Millet i Montull.

Precisament, quan la instrucció pel saqueig del Palau de la Música estava conclosa, l'Audiència de Barcelona va ordenar el passat mes de juny reobrir la causa per interrogar com a imputats als nou empresaris, en estimar un recurs de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), acusació popular en el cas.

En la seva declaració davant del jutge, els empresaris, que també eren proveïdors del Palau, van admetre que van facturar falsament aquests treballs per indicació de Jordi Montull, en alguna ocasió conscients que serien pagats amb fons públics a través del Consorci, entitat de la que formen part la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura.

Els empresaris van declarar com a imputats un any després que el jutge donés per tancada l'instrucció del "cas Palau", en què la Fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull i set i mig per l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, a més del decomís de 6,6 milions d'euros a CDC per les suposades comissions il·legals.

stats