Casado copia Trillo i “el PP del passat”

El president del PP torna a les velles estrategemes de Rajoy per esquivar el cas Bárcenas

2 min
Federico Trillo amb Dolors Montserrat en una imatge d'arxiu.

Madrid"Els vells costums no moren mai", diu el refrany. I és a aquests costums als quals han tornat, després d'un silenci eixordador de 48 hores, els números 1 i 2 del Partit Popular, Pablo Casado i Teodoro García Egea, al llançar la conjectura que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el govern espanyol han pactat la confessió de Luis Bárcenas, ja que estan en una cacera del seu partit per esquarterar-los durant la campanya del 14-F. Tant insistir que Bárcenas ha sigut condemnat –també el PP ho ha sigut com a responsable civil subsidiari en el cas Gürtel en una sentència feta ferma pel Tribunal Suprem– per repetir ara la mateixa política que va fer servir l'estrateg nomenat per Mariano Rajoy el 2010 per afrontar aquest escàndol de corrupció, és a dir, Federico Trillo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què va fer Trillo llavors? Va cobrar en negre de la comptabilitat B, el PP va abonar 48.000 euros al seu despatx per coordinar els investigats del partit en el cas Gürtel i altres, i a més va animar la campanya mediàtica. L'1 de setembre de 2009 va exigir "responsabilitats públiques" al fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, i al jutge Garzón, així com a Rubalcaba, al ser la persona que "va utilitzar, durant el seu mandat com a ministre de l'Interior, la Fiscalia en contra del PP i de persones innocents". "Rubalcaba ha de donar explicacions", va dir.

Casado i De Egea, doncs, han agafat el guió del PP del "passat" i han canviat al fiscal general de l'Estat Conde-Pumpido per Dolores Delgado. Aquest és el vell costum. I els ha comportat 48 hores d'elaboració! L'atac als fiscals és un vell costum en la relació PP-Gürtel. Trillo va atacar el juny de 2009 les dues fiscals, Conchita Sabadell i Miríam Segura. "El cas Gürtel podria fer un gir copernicà", va anunciar en un comunicat. Trillo havia maniobrat amb l'advocat Ignacio Peláez, que va presentar una querella al Tribunal Suprem en què demanava la separació de les dues fiscals de la causa. L'operació va fracassar. El Suprem va desestimar la querella. Va ser un segon fracàs, perquè Trillo ho havia intentat abans a través del govern de Rajoy. Però ni el fiscal en cap d'Anticorrupció, Antonio Salinas; ni el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón; ni el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, van accedir a substituir-les.

Rajoy tenia tota la confiança en Trillo "el Napoleó". Per ventura Trillo no havia aconseguit la nul·litat de l'antecedent de Gürtel, el cèlebre cas Naseiro, als anys 90 del segle passat? Per això, l'11 de febrer de 2009, Rajoy, amb el suport de la seva junta directiva, va dir: "Això no és una trama de PP, és una trama contra el PP". Rajoy i María Dolores de Cospedal van atacar el govern de Zapatero en el seu dia i a Rubalcaba –ministre de l'Interior–, però amb el temps van intentar passar el problema de Francisco Correa a José María Aznar. I ara Casado, criat sota Aznar i en la junta directiva de Rajoy, va en la mateixa direcció. Amb l'acusació sense prova de la confabulació entre la fiscal general de l'Estat i Bárcenas. Que no, Casado, que no va ser que sí llavors ni tampoc ho serà ara. Que Dolores Delgado va estar ocupada en un "àpat d'amics", Delgado dixit, amb Florentino Pérez, Baltasar Garzón i Antonio García Ferreras el divendres 28 de gener a la marisqueria El Telégrafo, territori Bernabéu.

stats