Política 01/04/2019

Casado proposa que Guàrdia Civil i Policia Nacional tinguin ascendència jeràrquica sobre els Mossos

Vol que la delegació del govern espanyol faci moratòries de transferències en cas de "deslleialtats"

Ot Serra
3 min
El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu

MadridPablo Casado porta en la seva carta de presentació a les eleccions generals del 28 d'abril un reguitzell de mesures orientades a centralitzar competències i a posar el fre al desenvolupament autonòmic de l'Estat. En un esmorzar informatiu aquest dilluns organitzat per Europa Press ha citat aquestes propostes en relació amb l'arquitectura institucional, entre les quals destaca que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tinguin prevalença jeràrquica per sobre de les policies autonòmiques i locals. En aquest sentit, Casado ha criticat que s'estigui "negociant la retirada de la Guàrdia Civil" de Navarra i ha afirmat que la seva aposta és "tot el contrari". "Enfortirem la jerarquia", ha subratllat, després de citar diversos preceptes constitucionals com la llei de seguretat ciutadana i la llei de seguretat nacional. De fet, fonts populars han indicat que no caldria fer cap reforma perquè aquestes dues lleis ja preveuen aquesta possibilitat en cas que es cometin il·legalitats.

El control de l'Estat a les autonomies també es vol reforçar amb el paper de les delegacions i subdelegacions del govern espanyol. Els populars volen que es puguin aplicar moratòries en transferències competencials en el supòsit que s'hagin "comès deslleialtats". "A Catalunya estan en la més absoluta il·legalitat davant la complicitat del govern espanyol perquè necessita els seus vots", s'ha queixat Casado.

Casado ha obert encara més el ventall en el control de les autonomies i ha assenyalat que les delegacions també podrien tenir "mecanismes d'inspecció" en el camp de l'educació per "avaluar la satisfacció en la prestació de serveis". A més, ha insistit en altres propostes com el fet que el castellà sigui vehicular a l'escola i a l'administració, així com en la senyalització urbana i interurbana. Aquesta mesura obligaria a un canvi extens a Catalunya. Altres idees de la sala de màquines de Génova és dissoldre el Diplocat a través de la llei d'acció exterior i les estructures d'estat amb l'ofec econòmic i financer que ja es va aplicar el 2017 abans del referèndum a través de la llei d'estabilitat pressupostària.

El full de ruta principal del PP és, però, aplicar un 155 més ampli que el de la tardor de 2017 per no haver d'emprar aquestes mesures de manera separada. "Cal trencar el gel perquè els altres ens segueixin", han apuntat fonts de la direcció, que han subratllat que Casado no prioritzarà una intervenció de l'autogovern pactada amb la resta de partits per assegurar-se el seu suport sinó que el portaria en solitari al consell de ministres. Aleshores caldria veure quins suports obtindria al Senat. Si altres formacions com Cs no avalessin el paquet sencer del PP, "haurien d'explicar-ho als seus votants", indiquen les mateixes fonts.

Il·legalització dels partits independentistes

Després de les detencions d'aquest cap de setmana a manifestants antifeixistes contra Vox, Casado ha recuperat la seva aposta per il·legalitzar els partits i organitzacions juvenils que "justifiquin" la violència o els 'escraches'. "Ara per desgràcia estem tornant a veure la 'kale borroka' a Catalunya", ha assenyalat el líder dels populars. També ha promès penalitzar els "ultratges a la corona i a la bandera" i les xiulades a l'himne espanyol, així com la prohibició de "símbols antidemocràtics com el llaç groc". "Que no es pugui passar consulta amb un llaç", ha defensat Casado. A més, ha insistit en prohibir que els partits polítics que tinguin entre els seus líders processats per rebel·lió o sedició no puguin rebre fons públics i que es torni a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndum.

stats