Les conseqüències dels indults

Casado manté les crítiques a la patronal i carrega contra els indults al costat de Garamendi

Tot i que el líder de la CEOE intenta escenificar un acostament, el del PP l'avisa que pactar amb Sánchez és "tòxic"

2 min
Pablo Casado i Antonio Garamendi saludant-se durant un curs d'estiu de la Universitat Rey Juan Carlos.

MadridPablo Casado i Antonio Garamendi s'han tornat a veure aquest dijous dues setmanes després que la patronal desacredités l'ofensiva del PP i beneís els indults. El congrés de l'Associació de Treballadors Autònoms havia de ser el pretext per tornar a escenificar un acostament entre el principal partit de l'oposició i el món empresarial després que Casado els acusés de "còmplices" de la mesura de gràcia. Però res més lluny de la realitat. Malgrat l'intent del president de la CEOE d'enviar missatges de complicitat i sintonia, s'ha trobat al davant un Casado tancat en banda que ha continuat pressionant Pedro Sánchez i tothom qui gosi pactar-hi, també la patronal i els sindicats, alimentant el distanciament entre les parts.

Des de les declaracions del 17 de juny, que Garamendi mira de reconstruir els ponts amb els sectors més conservadors. Fa una setmana no va poder evitar plorar després de rebre el suport dels seus companys a l'assemblea de la CEOE. Aquest dijous ha insistit que sempre defensaran "les empreses, els empresaris i els autònoms, amb sentit d'estat", i que això vol dir "estimar el nostre país" i "defensar la Constitució, l'estat de dret, la llei, l'imperi de la llei i la monarquia parlamentària". "Ho diem sempre, però crec que cal continuar dient-ho", ha emfatitzat esperant el beneplàcit del líder del PP, a qui ha expressat que compta amb la seva total "col·laboració i participació" i que el considera un "amic" amb qui vol mantenir una "línia de confiança molt important".

El "soviet del govern"

Però Casado ha continuat enrocat i no ha fet cap gest d'acostament a Garamendi. De fet, ha tornat a atacar durament els indults i ha reclamat que els empresaris li facin costat. "Qualsevol arbitrarietat jurídica o legal cotitza a borsa", ha advertit sobre la inseguretat que poden generar les polítiques de Pedro Sánchez, que ha considerat "tòxiques", així com "l'ús" que fa dels acords. Les seves paraules han sigut especialment punyents perquè al cap de menys d'una hora Garamendi firmava a la Moncloa, al costat del president espanyol i els sindicats, el pacte per les pensions.

El líder del PP ha dit que el seu partit apostava "per la seguretat jurídica, que és que a un empresari no se li expropiï l'empresa, fins i tot si el soviet del govern de torn considera que la seva activitat és nociva": "Seguretat jurídica és també complir la llei, i igual que a un empresari no li poden canviar la fiscalitat sense passar pel Congrés, a un espanyol no se li pot canviar la pàtria sense passar pel Congrés".

stats