Política 31/08/2021

Casado prohibirà els indults per sedició i afegirà els "referèndums il·legals" al Codi Penal si és president

Afirma que impulsarà la incorporació d'un delicte de sedició impròpia que no requereixi violència i anuncia que Millo també recorrerà els indults

4 min
Pablo Casado aquest dimarts a Barcelona

BarcelonaQuan falten dues setmanes perquè la taula de diàleg es torni a reunir, el PP redobla les crítiques al govern espanyol i endureix encara més el to contra l'independentisme. Aquest dimarts Pablo Casado ha fet el mateix recorregut que el que té previst fer el govern espanyol a mitjans de setembre, de Madrid a Barcelona, encara amb la incògnita de si Pedro Sánchez acabarà agafant l'avió i s'asseurà a la taula de diàleg. La recepta del líder popular per apaivagar els anhels independentistes, però, passa per altres medicines: tornar a incloure el referèndum en el Codi Penal, prohibir els indults per sedició o rebel·lió i reformar aquests delictes perquè no calgui violència per a les condemnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera plana del PP català –amb Alejandro Fernández, Josep Bou i Xavier García Albiol al capdavant– ha rebut el president del partit al recinte de l'Hospital de Sant Pau. Una obra modernista que el president dels populars a Barcelona, Manu Reyes, anava descrivint sota l'atenta mirada de Casado. "És una meravella aquest edifici", comentava el líder popular, i recordava –ara ja al faristol– que l'última remodelació va ser durant el mandat de Mariano Rajoy, obviant, això sí, que la reforma va començar el 2009 quan José Luis Rodríguez Zapatero era l'inquilí de la Moncloa i que la institució que va sufragar bona part de la inversió va ser la Generalitat. Després de l'acte, la diputada del PP Lorena Roldán ha esperat el moment just, quan ja no quedava gairebé ningú a l'entrada, per fotografiar el monument.

El líder de PP, Pablo Casado; el president del PP de Barcelona, Manu Reyes; el president del PPC, Alejandro Fernández, i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, en el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau

El modernisme, però, ràpidament ha passat a un segon pla. Ni el lloc ni el moment escollit pel PP han sigut casualitat. Des de la Ciutat Comtal i pocs dies abans que tot giri sobre la taula de diàleg, els populars han marcat posició, sobre Catalunya i contra la Moncloa. Ho han fet en un acte que portava per nom "Unitat nacional i Estat autonòmic davant el nacionalisme". I precisament tot ha girat entorn de les mesures que Casado aplicaria contra el nacionalisme català si algun dia és president. Ho ha contraposat al pla de la Moncloa per a Catalunya, que passa per una "taula de diàleg sobre l'autodeterminació i l'amnistia" i la "impunitat per als delinqüents".

Ja fa dos mesos que els presos polítics estan en llibertat, però Casado continua compromès en revocar l'efecte de la mesura de gràcia. Per això insisteix en prohibir els indults dirigits a condemnats per sedició i rebel·lió –encara que no ha precisat si això significaria revertir-los la llibertat– i provar totes les vies que dona el Suprem per recórrer els indults. Els populars ja van presentar nou impugnacions i aquest dimarts han anunciat que Enric Millo també en presentarà una. La partida dels indults, però, ja només es juga en l'àmbit judicial i ara la política passa per la taula de diàleg.

Casado ha qualificat la negociació de "taula de pòquer". Una partida en què, a parer seu, el PSOE deu la legislatura a l'independentisme. El líder del PP considera que els indults eren un "pagament en diferit" de la investidura, i que ara es busca garantir amb la taula de diàleg la seva permanència. "Els espanyols no oblidaran la seva rendició al nacionalisme", ha afirmat, per després canviar el pòquer per referir-se al diàleg com una ruleta amb un resultat imprevisible. Per això, el PP també ha defensat mesures per frenar el que pugui sortir de la negociació com reincorporar el delicte de referèndums il·legals –que Sánchez també va prometre durant la campanya del 2019 tot i que ara se n’ha desdit– i crear un delicte de sedició impròpia. És a dir, una modificació de l'actual delicte perquè no requereixi violència. Altres mesures que també ha promès són suprimir el Diplocat i modificar la llei audiovisual i la d'educació.

Tanca la porta a un acord per renovar el CGPJ

No només ha carregat contra Sánchez per la taula de diàleg, sinó també per la renovació del Consell General del Poder Judicial, i ha allunyat un possible acord. Casado ha avisat la Moncloa que "abandoni tota esperança" d'arribar a un pacte en les actuals condicions. "Per renovar-lo hauran d'acceptar que els jutges trien els jutges", ha afirmat al final. Tot i que Casado ha pronunciat un llarg discurs, el seu rol d'avui era, sobre el paper, de moderador. D'un debat entre el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández; el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa; la presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, Ana Losada; el president de la Fundació Joan Boscà, Joaquín Güell, i la integrant de l'organització estudiantil S'ha Acabat Júlia Calvet. Un cop ha acabat de dir el que volia dir, Casado s'ha barrejat entre el públic per escoltar un debat que ha acabat moderant Fernández. Una conversa que ha defensat acabar amb l'independentisme però al mateix temps ha constatat que encara queda molt perquè això passi. "El Procés no ha acabat, ha mutat, i està en un moment d'acumulació de forces", ha dit Sánchez Costa. El PP, de fet, aquest dilluns ha intentat el mateix: mostrar múscul amb entitats unionistes per començar a teixir un front d'oposició a la nova etapa de negociació.

stats