Casado beneeix la via Feijóo a canvi de resistir fins al congrés

El líder popular renuncia a presentar-se, però aconsegueix continuar de president del partit fins a l'abril

5 min
El líder del PP, Pablo Casado, abandonant l'hemicicle del Congrés

MadridPablo Casado ha viscut segurament el declivi més ràpid i desagradable que podia viure un dirigent polític. L'encara president del PP no ha sobreviscut a una guerra sense treva amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i després d'una setmana de pugna, ha acabat sentenciat. Ara bé, Casado ha aconseguit guanyar un últim pols als barons i continuarà com a president del PP fins al congrés extraordinari, segons ha informat el partit en un comunicat. Dimarts que ve se celebrarà la junta directiva que servirà per convocar aquest congrés pels dies 2 i 3 d'abril. Tot i mantenir la presidència, Casado passarà en un segon pla i, en aquest període transitori fins que es convoqui el nou conclave, serà l'actual portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, qui pilotarà el partit, qui ocuparà la figura de coordinadora general. L'eurodiputat Esteban González Pons serà el president del comitè organitzador del congrés. És en el conclave de l'abril on Casado deixarà que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, agafi les regnes del partit. Per això, segons fonts de l'entorn de l'encara president del PP, Casado li ha demanat aquest dimecres vespre al dirigent gallec que presenti la seva candidatura al congrés per substituir-lo al despatx de la planta setena de la seu del carrer Génova de Madrid. Descarta, d'aquesta manera, tornar-se a presentar, tal com va informar el partit també en el comunicat fet públic de matinada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pablo Casado havia convocat tots els dirigents territorials aquest dimecres al vespre a la seu del partit (sense Ayuso, perquè no és presidenta del partit a Madrid) per abordar la crisi i, a la pràctica, la seva sortida. La reunió ha començat gairebé a les nou del vespre i ha acabat passada la una de la matinada. Quatre hores en què els barons li han demanat a Casado que presentés la seva dimissió ja aquest dimecres a la nit, però que finalment han cedit i li han respectat la seva voluntat d'arribar fins al congrés com a president, on Casado es podrà acomiadar de tota la militància després d'una crua guerra amb Ayuso que l'ha acabat apartant del lideratge del PP.

En les últimes hores, tots els barons han proclamat Alberto Núñez Feijóo com l'única solució d'unitat per sortir d'aquesta guerra. També ho ha acabat fent el president de Múrcia, Fernando López Miras, del cercle de confiança d'Egea, que va ser dels últims dirigents territorials que va girar l'esquena a Casado. El dirigent gallec s'ha reunit amb Casado a soles una hora abans de la trobada amb la resta de barons. De moment, però, Feijóo es resisteix a confirmar la seva voluntat de presentar-se. Aquest dimecres matí, en resposta a les preguntes de l'oposició sobre si triarà "Galícia o el PP", s'ha limitat a fer-se el gallec: "Galícia sempre ha triat el PP". Tampoc ho ha confirmat després de la reunió amb Casado i els barons, tot i que li hagi demanat el mateix president del PP i que a la sortida tota la resta de dirigents hagin apostat pel gallec com la "solució" a la crisi del partit.

L'adeu agre al Congrés

Abans de la reunió amb els barons, Casado ha dit adeu aquest dimecres al Congrés de Diputats en un comiat agre, amb aplaudiments dels mateixos diputats que ni 24 hores abans li havien girat l'esquena, i plors dels pocs parlamentaris que no l'han abandonat en aquest ocàs que l'ha deixat fora de la seva desitjada cursa cap a la Moncloa.

Moment en què Pablo Casado abandona el Congrés

Fa mesos que l'equip de Pablo Casado havia dissenyat al mil·límetre una estratègia que consideraven que els portaria a desbancar Pedro Sánchez de la presidència del govern espanyol. Però a cada pas que s'executava, el camí es torçava. La primera parada era la convenció de València, on el partit volia rearmar-se ideològicament i presentar una alternativa al govern de coalició, però les sortides de to d'alguns dels convidats van acabar eclipsant la cita. L'avançament electoral a Castella i Lleó i a Andalusia havia d'aplanar també el terreny al dirigent popular, però aquí també van continuar els problemes. Alfonso Fernández Mañueco va guanyar les eleccions per la mínima i ha posat el partit en una disjuntiva: deixar o no entrar Vox al govern. I, entremig, pedres pel camí: l'error de Casero al votar a favor de la reforma laboral va empènyer el PP de Pablo Casado i Teodoro García Egea a una croada amb poc fonament contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Precisament, al Congrés és on Casado ha pronunciat el seu primer adeu. Hi havia dubtes sobre si finalment assistiria a la cambra baixa, però el cap de l'oposició ha obert la sessió de control i, aquesta vegada lluny de l'habitual to crispat, ha culminat la seva intervenció assegurant que entén la política des del "respecte als adversaris i l'entrega als companys". Casado ha entrat a l'hemicicle quan ja sonaven els senyals d'inici del ple als altaveus del Congrés acompanyat de la portaveu del grup, Cuca Gamarra, i de la vicepresidenta primera de la cambra, Ana Pastor, totes dues compensant visualment el fet d'haver-se acabat sumant a la banda dels crítics. També l'acompanyaven els vicesecretaris Ana Beltrán, Antonio González Terol i Pablo Montesinos, dels pocs dirigents que s'han mantingut fidels a Casado fins al final.

"La nostra responsabilitat era ampliar l'espai de la centralitat perquè tant el PP com el PSOE hi poguessin guanyar", ha afirmat tan bon punt se li ha concedit la paraula. El líder conservador ha tornat a apel·lar als valors de la "concòrdia" i la "reconciliació", i ha fet pinya amb les sigles del PP en un comiat trist. Casado ha acabat el seu discurs demanant a l'actual govern de coalició que es posi "al servei de l'interès general amb respecte a les institucions, a la unitat nacional i a la igualtat de tots els espanyols". "A ells ens devem, a ningú més", ha conclòs.

Últim cara a cara de Casado i Sánchez al Congrés.

En la seva resposta, Pedro Sánchez li ha desitjat el "millor en el vessant personal". Amb tot, ha lamentat que en la seva etapa com a president del PP, Casado hagi plantejat una oposició amb "desqualificacions constants", però no ha fet sang de la seva sortida. Tal com ja va apuntar fa uns dies des de Brussel·les, ha reiterat que no convocarà eleccions anticipades aprofitant la crisi al PP. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, també ha desitjat el "millor" a la nova direcció que es configuri al primer partit de l'oposició, igual que el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i diversos dirigents d'Unides Podem, com el ministre de Consum, Alberto Garzón. Els liles, però, han criticat també el "cinisme" dels parlamentaris que li han donat l'esquena en les últimes hores i l'han aplaudit aquest dimecres.

Un cop el president espanyol ha acabat de parlar, l'encara president del PP ha abandonat l'hemicicle. L'han acompanyat Beltrán, Terol i Montesinos, amb llàgrimes als ulls. Tots quatre, i la cap de premsa de Casado, María Pelayo, s'han tancat al despatx de l'encara president del PP i poca estona després han abandonat la cambra baixa en direcció al carrer Génova, on Casado ha pactat el seu final al partit amb els barons.

Carromero es dona de baixa del PP

El fins fa pocs dies coordinador d'alcaldia de l'Ajuntament de Madrid, Ángel Carromero, ha decidit abandonar el PP acorralat per les informacions que l'apunten com el cervell del suposat espionatge a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Dijous passat ja va deixar el seu càrrec al consistori madrileny quan es va fer pública la seva implicació en el que s'ha convertit en una guerra entre Casado i Ayuso, i ara ja es desvincula totalment de la vida del partit i deixa tots els càrrecs que hi ocupava, segons ha informat Europa Press. Carromero era president del comitè electoral i del districte del PP de Chamartín.

stats