Política 18/10/2012

El castellà, llengua oficial a la Catalunya independent? Només Solidaritat s'hi oposa

"No volem la independència per afeblir el català", diu López Tena. CiU i ERC coincideixen a dir que "el castellà seguirà sent idioma oficial i d'aprenentatge obligatori a les escoles catalanes" en cas d'emancipació

Ara
2 min
Immersió lingüística

BarcelonaSolidaritat Catalana per la Independència (SI) defensa que el català sigui l'única llengua oficial en una Catalunya independent. Així ho ha dit el candidat de la formació per a les eleccions del 25-N, Alfons López Tena, en una entrevista a TV3. "No volem la independència per afeblir el català", ha dit. "Quan hi ha una situació de diglòssia, la que surt perdent és la llengua més feble. El castellà ha de tenir tots els drets reconeguts, però no el caràcter de llengua oficial; la llengua de cohesió comuna, d'entesa, ha de ser el català", ha afegit. López Tena ha recordat que el seu pare era andalús i que ell mateix és castellanoparlant d'origen. De fet, ha criticat el nivell de llengua castellana que es parla al país. "El castellà que es parla a Catalunya... deixem-ho córrer...", s'ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La posició de SI sobre l'estatus del castellà en una hipotètica Catalunya independent contrasta amb la de CiU i ERC.

Artur Mas és partidari que el català es mantingui com a llengua oficial. El president de la Generalitat i candidat de CiU va dir fa uns dies en una entrevista a 'La Vanguardia': "El castellà seguirà sent idioma oficial i d'aprenentatge obligatori a les escoles catalanes. Aquí no canvia altra cosa que un estatus polític perquè [...] els set milions i mig de ciutadans de Catalunya visquin millor". En el discurs al Parlament al debat de política general, Mas va recordar que "el castellà també és patrimoni de Catalunya [...] i, a més, un patrimoni estimat".

En la mateixa línia s'ha posicionat ERC. Fa uns dies ho va deixar clar el candidat republicà, Oriol Junqueras, en una en un article a 'El Periódico' titulat 'El castellà i la República Catalana". "Deixem-ho clar d'entrada: a la Catalunya independent el català serà la llengua pròpia i oficial del país, la llengua comuna de tothom, però el castellà també serà oficial a la República Catalana. Evidentment, per si algú en tenia cap dubte".

L'estatus del castellà en una Catalunya independent ha generat un intens debat els últims mesos, sobretot arran de l'article del periodista i editor Eduard Voltas a l'ARA titulat 'En castellà també, sisplau' i 'En castellà també, sisplau (i 2)'. Algunes reaccions estan recollides en aquest 'storify' del periodista Oriol Lladó. El sociòleg Salvador Cardús en va parlar també en l'article d'aquest dimarts a l'ARA i va proposar que el català sigui "llengua pròpia i comuna del nou estat" però que alhora no hi hagi "cap llengua oficial", i sí "un compromís radical a favor de la diversitat lingüística, un dels principals actius culturals i econòmics del país".

stats