Política 22/04/2018

Millo apunta que la Generalitat podria haver falsificat factures per camuflar despeses de l'1-O

Catalá assegura que Montoro donarà explicacions detallades a Llarena

Ara
2 min
Enric Millo durant la seva intervenció sobre els pressupostos.

BarcelonaContinua la polèmica al voltant de la topada entre el jutge Pablo Llarena i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per si la Generalitat va destinar fons públics a l'1-O o no. Aquest diumenge han sigut el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, els que hi han posat cullerada a través de dues entrevistes a 'La Razón' i 'La Vanguardia', respectivament.

En el cas del delegat del govern espanyol a Catalunya, Millo argumenta que les declaracions de Montoro negant que s'hagi destinat cap euro públic al referèndum des que el ministeri controla les finances significa que no hi ha hagut malversació. Segons Millo, el que diu Montoro és que des que ell controla les finances catalanes "formalment no hi ha diners dedicats a una il·legalitat com el referèndum".

Això, segons explica el dirigent popular, no significa que no s'hagin destinat recursos públics al referèndum. "Hi ha moltes maneres de malversar. Per exemple, es pot fer una factura per comprar ordinadors i haver comprat les urnes, o falsificar una factura". De fet, Millo afegeix que el ministre s'ha de refiar de la informació que li dona l'interventor de la Generalitat, ja que no li correspon a ell fer investigacions judicials.

Les explicacions de Montoro

Per la seva banda, Rafael Catalá assegura que el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, donarà "explicacions detallades" al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre els diners de l'1-O.

En una entrevista a 'La Razón, Catalá explica que el ministeri d'Hisenda té un mecanisme de control rigorós dels comptes i la tresoreria de la Generalitat i creu que Montoro es referia a això quan va assegurar que no s'havia gastat diners públics en l'organització de l'1 -O, perquè "aquest sistema està garantint que no es desviïn fons". "Una altra cosa és –afegeix– si abans que el ministeri d'Hisenda posés aquest sistema s'han pogut desviar fons de manera il·lícita i és el que investiga un jutge".

El titular de Justícia a l'entrevista confessa, a més, que va sentir "frustració" quan les autoritats alemanyes van denegar l'extradició a Espanya de Carles Puigdemont. "No ho vaig entendre", assenyala Català, que, tot i això, espera que Alemanya atengui finalment els requeriments del Tribunal Suprem i lliuri Puigdemont.

Catalá també es mostra convençut que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya ha servit per restablir la normalitat democràtica i adverteix que amb "dianes" els jutges no canviaran de criteri. "Els que creuen que amenaçant, coaccionant, fent escarnis o pintades als habitatges dels jutges, ells canviaran de criteri, s'equivoquen. No torçaran el braç del poder judicial independent que tenim", assegura.

stats