Política 26/03/2018

Els sindicats demanen una "solució unitària" per garantir les llibertats i exigeixen formar Govern "amb urgència"

Torrent s'ha reunit amb CCOO, UGT, Unió de Pagesos, CECOT i PIMEC, que ha rebutjat la vaga general

Ara
3 min
El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, al seu despatx

BarcelonaArran de la declaració institucional que ahir diumenge va fer el president del Parlament, Roger Torrent, que va fer una crida a la creació d'un "front comú" per les llibertats, aquest dilluns a la tarda els secretaris generals de CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, s'han reunit amb Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha explicat que la trobada ha sigut "una primera presa de contacte per construir espais de convivència". Pacheco ha explicat que de moment no s'han concretat mesures específiques per desenvolupar aquest front democràtic, però ha avisat que és "indispensable renunciar a la unilateralitat".

Aquest matí CCOO ha emès un comunicat en què afirma que se sent "interpel·lat" per la crida de Torrent. "Volem contribuir a bastir espais amplis de la societat civil per treballar en una sortida de concertació que superi el caràcter d’excepcionalitat que viuen les institucions catalanes, per construir de nou l'autogovern", assegura el sindicat, que també exigeix la "llibertat immediata" dels "presos polítics".

D'altra banda, ha demanat a les forces polítiques que "estiguin a l'altura de la responsabilitat que la ciutadania els ha encomanat i generin les condicions perquè el diàleg inclusiu i transversal sigui possible" i perquè "recuperin amb urgència el control de les institucions catalanes". Per això, crida a la investidura d'un candidat de consens i a la formació d'un govern "amb suport ampli que doni a la societat catalana la possibilitat d'abordar els problemes socials i polítics que pateix". El sindicat afirma que seguirà en contacte amb les forces polítiques i socials per "treballar sense defallir en la ferma voluntat de construir consensos que trenquin la política de blocs i sumin la pluralitat i la diversitat de la societat catalana". "No hi ha alternativa a no buscar alternatives", conclou.

Per la seva banda, el líder de la UGT, Camil Ros, ha valorat la trobada com a positiva i ha subratllat la necessitat de trobar una "solució unitària i cívica per a aquests moments difícils". Així, Ros considera que és imprescindible formar un govern "amb urgència" i ha constatat que el front democràtic que demana Torrent ha de tenir l'esperit del 10 de juliol, després de la retallada de l'Estatut, i no una resposta com la de després de l'1 d'octubre.

Aquesta tarda, Torrent també s'ha reunit amb el coordinador general d'Unió de Pagesos, Joan Caball, qui ha valorat la reunió com a "positiva". "Això va de llibertat i democràcia, si ens tallen la llibertat d'expressió no podem tenir un nou país", ha defensat Caball. Com la resta de representants sindicals i de la patronal, el coordinador general d'Unió de Pagesos també ha reclamat que es formi un govern per afrontar aquesta situació i ha reiterat que el seu sindicat demana que es restitueixi "el govern legítim". Caball també ha demanat l'alliberament dels presos polítics perquè considera que "les discrepàncies ideològiques no han de ser perseguides", ha asseverat.

PIMEC rebutja la vaga general

El president de PIMEC, Josep González, ha demanat que es formi un govern "al més aviat possible, que sigui factible i permeti governar". Així, el president de PIMEC també ha mostrat el seu rebuig a una vaga general, perquè considera que seria perjudicial per a l'economia catalana, que considera que ara "funciona". "Hi ha d'haver una política intel·ligent i clara", ha avisat. González també ha demanat l'alliberament dels presos.

Per la seva banda, el president de la CECOT, Antoni Abad, ha afirmat que hi ha hagut "sintonia" amb el president del Parlament, Roger Torrent, després de reunir-se amb ell aquesta tarda. Amb tot, ha assegurat que en cap moment s'ha parlat de "front comú", tot i que Abad li ha traslladat a Torrent la necessitat de formar Govern perquè la "política lideri les solucions que necessita el país". Unes solucions que passen, ha dit, pel "diàleg" i perquè els partits polítics "entenguin les necessitats del dia a dia" del país. "No és una qüestió de democràcia, sinó de qualitat democràtica, necessitem diàleg i govern", ha sentenciat Abad.

stats