Política 19/06/2014

CDC reclama als liberals europeus una vicepresidència per no marxar del grup

Convergència negocia concessions amb Verhofstadt, que es compromet a frenar la querella amb què Ciutadans amenaça Tremosa

Acn
4 min

Brussel·lesConvergència vol que l'eurodiputat Ramon Tremosa ocupi una de les set vicepresidències dels liberals a l'Eurocambra. CDC negocia concessions amb el líder del grup, Guy Verhofstadt, després de la negativa a entrar-hi dels flamencs de l'N-VA, que s'integraran als Reformistes i Conservadors Europeus (ECR), i de la incorporació dels sis eurodiputats de Ciutadans i UPyD. Segons ha pogut saber l'ACN, els convergents volen que es mantingui el compromís de donar una vicepresidència al grup de treball sobre el dret a decidir, que ara només inclourà CDC i el PNB. A més, Verhofstadt s'ha compromès a impedir una querella de C's contra Tremosa, una decisió que té el suport de la majoria del grup. La renúncia de l'N-VA a integrar-se al grup liberal ha generat noves inquietuds a Convergència. Sense els flamencs, l'ALDE no serà la tercera força a l'Eurocambra, i CDC i el PNB no podran compensar com desitjaven l'entrada de Ciutadans i UPyD al grup. La direcció de CDC s'ha reunit aquest dijous amb Tremosa per analitzar els diversos escenaris que hi ha sobre la taula, incloses les possibles ofertes d'altres grups parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat de CDC és partidari de seguir amb l'ALDE a canvi de més concessions, com la vicepresidència. El grup parlamentari ja va aprovar abans de l'entrada de C's i UPyD crear un grup de treball sobre l'autogovern en la línia de la declaració de la Internacional Liberal que defensa el dret a decidir de Catalunya, i Verhofstadt va enviar una carta a Mas refermant el seu suport en cas que rebi qualsevol tipus d'amenaça judicial per convocar la consulta.

Fonts del grup liberal van destacar "l'esforç" de Tremosa per seguir amb ells tot i les incomoditats que li generen els eurodiputats de Rosa Díez i Albert Rivera. Però part d'aquell esforç es compensava perquè l'ALDE mantenia la tercera posició com a grup parlamentari més important, una meta que sense l'entrada de l'N-VA s'ha perdut.

Ball de cadires

En aquest escenari, la direcció de Convergència també es planteja l'adhesió als euroescèptics de l'ECR, on hi ha els conservadors britànics de David Cameron però també l'extrema dreta finlandesa i danesa o els anti-euro alemanys, i que serà el tercer grup més gran de l'Eurocambra. Entrar a l'Aliança Lliure Europea que integra Esquerra o l'SNP escocès o formar part del grup de no inscrits, tot i que aquesta darrera opció implicaria una important pèrdua d'influència a Brussel·les, també s'està estudiant.

El compromís del grup liberal per crear un grup de treball sobre el dret a decidir ja preveia la concessió d'una de les set vicepresidències a algun dels partits nacionalistes, i Tremosa comptava que recauria en l'N-VA, que té quatre escons. Amb els flamencs integrats en un altre partit, però, CDC vol que es mantingui el compromís de la vicepresidència, i que l'ocupi Tremosa. Si Verhofstadt accepta, però, és probable que una altra de les vicepresidències també recaigui en un dels eurodiputats de C's o UPyD.

"Estarem alerta"

Les negociacions per mantenir CDC a bord del grup liberal també inclouen tota la polèmica al voltant de la possible denúncia de Ciutadans contra Tremosa per "difamacions i calúmnies". De fet, l'amenaça de querella ja genera inquietud dins del grup liberal a l'Eurocambra, que veu amb desconcert que els seus membres puguin acabar als tribunals.

Segons fonts consultades per l'ACN, el belga Guy Verhofstadt s'ha compromès a impedir la denúncia parlant amb els nous eurodiputats del grup. Diversos parlamentaris han expressat el seu "desconcert" davant de l'amenaça de Javier Nart i Juan Carlos Girauta contra l'eurodiputat de CiU, i han demanat "respecte" entre els diversos membres del grup.

"Estarem alerta", ha assegurat un destacat eurodiputat liberal a l'ACN, lamentant que l'entrada dels sis nous membres pugui generar tensions dins del grup parlamentari. Segons ha explicat, pel seu partit és "important" poder mantenir Convergència. "Demano als nouvinguts respecte", ha exigit, recordant que les diferents posicions ideològiques es poden defensar "fent política" però que en cap cas entrant en "picabaralles personals". "Verhofstadt té la mateixa opinió", ha confirmat.

"Tots els membres del grup han dit que treballaran amb respecte, així és com es fan les coses a l'ALDE", destaquen des de l'oficina d'un altre parlamentari, on la notícia de la possible querella també va generar sorpresa. "De bojos", asseguren des d'un altre despatx liberal al ser preguntats per la possible demanda judicial. "Això no és el parlament de Catalunya", adverteixen fonts de l'Eurocambra, estupefactes perquè un eurodiputat pugui portar als tribunals un membre "no del grup rival, sinó del seu propi grup".

De fet, la crida dels eurodiputats per mantenir el grup liberal cohesionat ja va ser palpable en la primera reunió de l'equip aquest dimecres. A la seva primera intervenció al grup, Juan Carlos Girauta va assenyalar que mantindrà un perfil alt dins de l'Eurocambra i que lluitarà contra el nacionalisme. "Els nacionalismes són l'enemic principal de la integració europea", va dir Girauta. Ramon Tremosa, per la seva banda, va reconèixer que no estava satisfet amb l'entrada de C's i UPyD però que intentaria buscar ponts de diàleg, mentre que Sosa Wagner va mantenir un perfil baix per evitar el xoc amb la resta de parlamentaris, que en general van reclamar "respecte" per tots els membres siguin quines siguin les diferències ideològiques.

stats