Política 28/09/2020

La protesta dels CDR torna als carrers en diversos punts de Catalunya

Els manifestants a Barcelona topen amb el cordó policial quan intentaven arribar al Parlament

Quim Bertomeu
3 min
La protesta dels CDR torna als carrers en diversos punts de Catalunya

BarcelonaLa primera inhabilitació d'un president de la Generalitat en exercici del seu càrrec ha retornat, malgrat la pandèmia, els CDR als carrers de Catalunya. Els activistes han convocat aquest vespre manifestacions en diversos punts del país. La més important s'ha viscut als carrers de Barcelona, on hi ha hagut escenes de tensió amb els Mossos d'Esquadra, però que no han anat més enllà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els manifestants s'han concentrat inicialment als Jardinets de Gràcia convocats pel CDR del Barcelonès amb el lema Sentenciem-los, i en el seu moment més àlgid han arribat a ser un miler de persones. L'objectiu inicial ha sigut anar fins a la seu de la Delegació del govern espanyol al carrer Mallorca, però un cordó policial de la policia catalana ho ha impedit en tot moment. En una de les cruïlles d'aquesta zona del barri de l'Eixample s'ha produït la primera escena de tensió. Un grup de manifestants han llançat petards, brossa, pots de fum i una quinzena de caps de porc contra els agents antidisturbis. Per megafonia han sigut advertits d'una intervenció policial imminent si no frenaven el llançament d'objectes, que finalment ha cessat.

Entre les proclames que s'han cridat n'hi ha hagut agluna heretada de la tardor del 2017 com Els carrers seran sempre nostres i alguna altra heretada dels disturbis que va haver-hi ara fa quasi un any contra la sentència de l'1-O: Urquinaona, ho tornarem a fer. Però la concentració no s'ha dirigit inicialment a aquesta plaça de la ciutat, sinó en direcció al Parlament. En pocs minuts han arribat fins al Parc de la Ciutadella, on s'han trobat les portes tancades, com és habitual en aquella hora de la nit.

El cordó policial dels mossos ha evitat que els manifestants arribessin al Parlament

El tancament del parc no ha sigut un obstacle per als manifestants, que han forçat la porta i han avançat en direcció cap a la cambra catalana. No ho han aconseguit. A un centenar de metres de les portes de l'edifici, un nou cordó policial els ho ha impedit. En aquest moment és quan les escenes han pujat més de to. Aprofitant unes obres de la zona, ha començat un llançament de pedres i tanques de nou contra els agents de la policia catalana, que han començat a prendre posicions a la plaça de davant de la cambra. El moviment de furgonetes ha obligat els concentrats a retrocedir mica en mica. Un hora després tothom era fora del parc i només quedava al cel la remor incessant de l'helicòpter de la policia.

Crits contra els Mossos

La d'avui ha sigut la primera manifestació important dels CDR des que el nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assumir el càrrec a principis de mes en substitució de Miquel Buch. Les escenes no han recordat en cap moment les de fa un any, però sí els crits contra la policia catalana com "els Mossos també són forces d'ocupació" i "no us mereixeu la senyera que porteu". En la concentració no s'ha deixat veure cap representant institucional, ni de partits ni de les entitats independentistes que, a la mateixa hora que ha començat la protesta, cap a les 19.30 hores, eren a la plaça Sant Jaume de Barcelona en una concentració diferent.

Dissolta la protesta al Parc de la Ciutadella, un grup de manifestants ha cremat alguns contenidors al carrer Ali Bei i a Ronda Sant Pere. Aquest dilluns una sentència del Suprem ha tornat a treure els CDR al carrer. Aquest vegada, però, sense la mateixa intensitat que amb el veredicte de l'1-O.

stats