Unes 8.000 persones s'han acomiadat de Rubalcaba a la capella ardent

"Ja el trobo a faltar", ha dit Felipe González abans d'un funeral que ha sigut íntim

El fèretre de Pérez Rubalcaba a la porta dels lleons del Congrés
Ot Serra / Germán Aranda
11/05/2019
4 min

MadridL'exiministre Alfredo Pérez Rubalcaba havia de donar una classe a la universitat ahir divendres i demà havia de marxar a la República Dominicana a donar un parell de conferències. Sobre aquest viatge havia parlat amb Felipe González fa una setmana, ha explicat aquest matí davant la capella ardent col·locada al Congrés, que veu com la mort acaba amb "una conversa interrompuda que valia la pena mantenir uns altres quaranta anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes 8.000 persones s'han acomiadat de Rubalcaba a la capella ardent instal·lada al Congrés des de la tarda de divendres fins el migdia d'aquest dissabte, molts dels quals han protagonitzat un aplaudiment massiu a les portes de les corts, dirigit al cotxe de la funerària, quan se l'emportaven de la vetlla cap a les 14 hores. El funeral ha tingut lloc a les cinc de la tarda a Majadahonda, en un acte privat i familiar on l'exministre i ex secretari general del PSOE serà enterrat amb els seus pares.

"El trobo a faltar ja i estic segur que el trobaré a faltar i trobaré a faltar aquesta conversa interrompuda", ha dit González, emocionat, i ha recordat que quan es van conèixer ell tenia 35 anys i Rubalcaba, 25. L'ha definit com el "polític amb més capacitat i intel·ligència de la política espanyola", capaç de treballar 16 i 17 hores.

Per la capella van passar ahir a la tarda els Reis Felip VI i Leticia i aquest matí els reis emèrits Juan Carlos i Sofia. També avui s'ha acomiadat de Rubalcaba el primer ministre de Portugal, Antonio Costa, que ha dit que sent "saudade" de l'exvicepresident. El president en funcions del govern, Pedro Sánchez, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, han presidit la vetlla, que ha començat a les 10h del matí i ha finalitzat cap a les dues del migdia. Diversos centenars de persones s'han acostat a acomiadar-se de Rubalcaba.

En un moment incòmode, un home ha llançat un munt de papers sobre el taüt i ha dit que no marxava fins que no apareixessin o el president del govern o el director del CNI. Pedro Sánchez s'ha aixecat i ha dit: "Jo sóc el president del govern, acompanyi'm". I se l'ha emportat del braç fora de la sala. L'home ha abandonat l'edifici sense cap altre incident.

Els expresidents Mariano Rajoy, contra el qual va perdre les eleccions generals l'any 2011, i José Luis Rodríguez Zapatero, que el va impulsar com a 'superministre', han tingut també paraules de reconeixement per Rubalcaba. "Va ser una persona de referència i ajuda permanent", va dir ahir Zapatero en paraules a la cadena SER. José María Aznar, que va traslladar ahir el seu condol a la família de Rubalcaba, és l'únic expresident que no ha assistit a la capella.

“Sortíem al pati a comentar qui havia guanyat el debat aquell dia i sempre, sempre, coincidíem. Fos del partit que fos”. Una afectada Ana Pastor arribava ahir a les cinc de la tarda al Congrés, una hora i mitja després que s’anunciés la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba als 67 anys a causa d’un infart cerebral, per supervisar tots els preparatius de la capella ardent. Només baixar del cotxe ja es va estendre rememorant anècdotes de l’exvicepresident, “un gran amic”. Pastor no va dubtar ni un instant a obrir les portes de la cambra que presideix perquè una llarga llista de figures institucionals i desenes de ciutadans li retessin homenatge.

La implicació de la destacada representant del PP va començar dimecres, el dia que van ingressar Rubalcaba a l’Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda. Es va posar a disposició de la viuda, Pilar Goya, amb qui ha mantingut contacte permanent durant els últims compassos de vida de l’ex secretari general del PSOE. El Congrés es va preparar a contrarellotge per bastir un comiat d’estat a un home d’estat, tal com van coincidir a destacar tant companys de files com adversaris polítics, que van suspendre la campanya -tots excepte Vox- per retre-li homenatge.

L’adeu a Rubalcaba va posar un parèntesi a la rivalitat política i no van ser poques les converses afectuoses que es van produir als passadissos del Congrés, el mateix escenari on els dards entre partits se succeeixen dia sí i dia també. Pedro Sánchez i Mariano Rajoy van intercanviar unes paraules, com també va fer la vicepresidenta, Carmen Calvo, amb la seva predecessora Soraya Sáenz de Santamaría. El líder socialista també va dedicar uns minuts als dirigents de Cs José Manuel Villegas i Miguel Gutiérrez, que van representar la formació taronja davant l’absència d’Albert Rivera, que passarà pel Congrés aquest matí. El president del PP, Pablo Casado, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també ho van fer ahir.

Naturalment la cerimònia va aplegar una llarga llista de membres del PSOE, partit no exempt de diferències internes. Una de les imatges de la jornada la va protagonitzar una desfeta Susana Díaz, que amb llàgrimes als ulls va saludar-se molt afectuosament amb Sánchez.

El primer ministre de Portugal, António Costa, amb el president Sánchez davant el fèretre de Rubalcaba aquest disabte a la capella ardent instal·lada al Congrés

Màxima expectació

Felip VI i la reina Letícia van encapçalar el comiat, acompanyats també pel president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes; el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; i exdirigents socialistes com Jaime Lissavetzky i Javier Solana, que rodejaven el fèretre, cobert amb una bandera espanyola i una altra del PSOE. Al fons de l’escena, una imatge del difunt amb el missatge: “La pau i la llibertat és la nostra forma de vida”.

Les despulles van arribar uns minuts més tard de les vuit del vespre i Sánchez va acompanyar la rebuda del cotxe fúnebre des del peu de les escales de la porta dels Lleons, on l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero esperava emocionat. A la Carrera de San Jerónimo hi havia centenars de persones expectants, pràcticament en silenci, que van arrencar a aplaudir amb l’entrada del taüt. L’afluència massiva va desbordar les expectatives de Pastor i la capella ardent es va mantenir oberta fins a mitjanit.

stats