Política 27/06/2012

L'estat propi ja és la primera opció per a una majoria de catalans

El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió eleva els que votarien sí a la independència fins al 51%

Ferran Casas
1 min
El passeig de Gràcia, ple el 10 de juliol de 2010

BarcelonaQuan es pregunta als ciutadans què ha de ser Catalunya, l'independentisme ja guanya i l'estat independent d'Espanya és l'opció del 34%. L'any 2006 només ho volia un 13,9% dels catalans segons el mateix organisme. Així ho constata el Centre d'Estudis d'Opinió en el seu segon Baròmetre de 2012. Segons aquest el 28,7% opta per un estat dins d'una Espanya federal i un 25% es conforma amb l'autonomia actual. Els partidaris de que Catalunya tingui només una consideració de regió són el 5,7%. Els partidaris de l'estat propi no han parat de créixer els darrers anys. A l'últim estudi independentistes, federalistes i autonomies empataven i cap d'ells superava el 30%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan es pregunta sobre la possibilitat d'un referèndum per a l'autodeterminació, el 51% votaria 'sí' a la independència, 7 punts més que al baròmetre de febrer, en que el 'sí' ja apareixia com a vencedor. Un 21% votarien pel 'no' i el mateix percentatge s'abstindrien o no votarien. Unes dades que el director del Centre, Jordi Argelaguet, ha considerat una evolució lògica. L'enquesta es va fer entre el 4 i el 18 de juny. El rescat bancari espanyol va ser el 9 de juny. Argelaguet ha considerat que agressions com ara les sentències contra el model lingüístic a l'escola del Tribunal Suprem fan anar a més la tendència.

El baròmetre que ha presentat el director del Centre, Jordi Argelaguet, també constata que el 74% està totalment a favor o molt a favor del pacte fiscal en la línia del concert. La insatisfacció sobre el grau d'autogovern assolit per Catalunya ja arriba al 68%.

stats