POLÍTICA
Política 02/03/2012

Mas resisteix les retallades i amplia l'avantatge amb el PSC, segons el CEO

CiU revalidaria els 62 diputats actuals o en podria guanyar un. El socialistes reculen dos escons, fins als 25. PP i ICV es mantenen, i ERC en puja cinc gràcies a SI

Roger Tugas
2 min

BarcelonaCiU tornaria a guanyar les eleccions al Parlament si es fessin avui. Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat fet públic aquest matí, el Govern d'Artur Mas no tindria un desgast significatiu per culpa de les retallades i, tot i perdre quatre punts en intenció de vot en un any, mantindria els 62 escons actuals o, fins i tot, podria guanyar-ne un. És la primera vegada que el baròmetre del CEO fa estimació de vot i escons, més enllà de intenció directa de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per contra, el PSC seguiria caient, i només en retindria 25 o 26 dels 28 actuals. Per la seva banda, PP i ICV mantindrien els que ja tenen o en podrien guanyar un i arribar a 19 i 11 diputats, respectivament. Finalment, ERC seria la força que més pujaria i podria passar dels 10 diputats que té ara a 14 o 15. Solidaritat Catalana, per contra, quedaria fora del Parlament, a diferència de Ciutadans, que retindria els tres seients a la cambra o en podria guanyar un altre.

Igualment, si es repetissin les eleccions al Congrés, CiU tornaria a guanyar i ampliaria els 16 diputats del 20-N a 17 o 18, i, com al Parlament, el PSC seguiria caient, aquest cop, dels 14 escons actuals a 12 o 13. El PP mantindria els seus 11 o en guanyaria un altre, i ICV-EUiA i ERC conservarien els tres que té cadascun. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha tret pit en aquest sentit del baròmetre previ al 20-N i ha assegurat que era l'únic que preveia que CiU guanyaria les eleccions i, per tant, ha demanat que es valori la predicció.

Independència i concert econòmic

Pel que fa a les qüestions relatives a l'autogovern, dos terços dels enquestats creuen que Catalunya té un nivell d'autonomia insuficient, una xifra constant en els últims baròmetres. En aquest sentit, el desig que Catalunya sigui un estat independent ja és la segona opció preferida, pel 29% dels catalans, només superada per l'estat federal –amb un 30,8% dels suports–, i queda per primera vegada per sobre de la comunitat autònoma –fórmula defensada pel 27,8% dels enquestats. Tot i això, en cas de fer-se un referèndum d'autodeterminació, el 'sí' guanyaria amb un 44,6% dels vots, mentre que el 'no' en trauria el 24,7% i seria un suport gairebé unànime entre els electors d'ERC i SI, i molt majoritari entre els de CiU i ICV. Els votants del PSC i PP, per contra, hi votarien en contra. Gairebé un 80% dels socialistes, però, sí que estan a favor que Catalunya recapti i distribueixi els seus impostos, un anhel que només rebutgen els electors populars i de Ciutadans.

stats