Cinc preguntes i una resposta sobre l'espionatge a l'independentisme

Hi ha una quarantena de persones a qui el CNI no ha reconegut haver controlat, i no queda clar si mirarà de confirmar-ho

3 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, passa per davant del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés

MadridPedro Sánchez encara ha de comparèixer al Congrés -probablement el dijous 26 de maig- per explicar el cas Pegasus, però amb el relleu a la direcció del Centre Nacional d'Intel·ligència el govern espanyol ha fet un intent de tancar l'escàndol sobre l'espionatge. L'aspiració de l'independentisme que es publiquin documents secrets topa amb els límits de l'executiu de l'Estat: només en desclassificarà a petició d'un jutge i només es podran consultar en el marc de la comissió de secrets del Congrés. Si bé l'executiu vol presumir d'"absoluta transparència", encara queden molts interrogants per respondre. I la barreja entre el Catalangate i la punxada dels telèfons del president espanyol i els ministres de l'Interior i de Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, ha afegit confusió.

1.

¿Les conclusions del "control intern" del CNI són les que ja va exposar Paz Esteban a la comissió de secrets?

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va viatjar a Barcelona per reunir-se amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el diumenge 24 d'abril per traslladar-li que el CNI duria a terme un "control intern" per aclarir el que revelava l'informe de Citizen Lab publicat al New Yorker. La ja exdirectora de l'organisme, Paz Esteban, va comparèixer a la comissió de secrets dijous passat amb una pila de documents, la majoria resolucions judicials que avalaven la intervenció dels telèfons de 18 persones vinculades a l'independentisme. ¿Amb les explicacions d'Esteban a una desena de diputats que han de guardar silenci, s'ha donat per tancada la investigació interna del CNI sobre el Catalangate? La Moncloa considera que sí.

2.

¿Qui va espiar la quarantena de persones per a les quals no consta autorització judicial?

La compareixença de Paz Esteban va deixar una gran incògnita: el gruix dels espiats amb Pegasus, segons Citizen Lab, no estan reconeguts pel CNI. Aleshores, qui ho va fer? ¿Va ser el mateix CNI sense autorització judicial? ¿Hi ha més espiats, a banda dels que ha pogut detectar Citizen Lab? ¿Els serveis d'intel·ligència espanyols i el govern espanyol promouran que s'indagui per saber-ho? El Defensor del Poble també ha obert una investigació, per bé que no s'espera que sigui la via més eficaç per resoldre els dubtes.

3.

¿Sánchez sabia que Aragonès era un dels espiats? I Robles?

Públicament, cap ministre ha explicat si el govern espanyol sabia que l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, era una de les persones amb el telèfon infectat a finals del 2019 i principis del 2020. Fonts de la Moncloa han insistit que no ho sabia i que no ho havia de saber -la teoria és que l'executiu encarrega missions i no pregunta al CNI quins mecanismes utilitza-. Tampoc ha dit si li sembla bé. Aquest dimecres, durant la sessió de control al govern espanyol, la dreta ha assenyalat la "contradicció" que suposa espiar la persona amb qui es negociava la investidura de Sánchez, mentre que Robles ha justificat que els avals judicials estaven "motivats".

4.

Quins són els motius de la destitució de Paz Esteban?

Més enllà de l'intent de Robles de voler fer passar el cessament d'Esteban per un relleu natural al CNI, ¿el canvi es produeix per la bretxa de seguretat evidenciada amb l'espionatge a membres del govern espanyol, pel del Catalangate, o per tots dos? Aquest dimecres el cap de l'executiu ha posat l'accent en el "clar error" que s'ha posat de manifest amb la intervenció de telèfons d'alguns integrants del consell de ministres. ¿Això pressuposa que Sánchez no qüestiona l'actuació del CNI contra els independentistes? Caldrà veure si ho aclareix a Aragonès quan es produeixi la trobada que van acordar celebrar en els pròxims dies.

5.

Quina connexió hi ha entre l'espionatge del CNI i la causa secreta sobre Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional?

Segons ha avançat El Mundo i confirmen fonts consultades per l'ARA, el CNI vinculava Aragonès amb moviments de protesta com els CDR i Tsunami Democràtic. A l'Audiència Nacional fa temps que hi ha oberta una causa secreta sobre Tsunami Democràtic. ¿Els cossos i forces de seguretat de l'Estat en tasques de policia judicial s'han servit de l'espionatge del CNI per alimentar aquesta causa? Teòricament, han de tenir cura de recopilar proves de manera legal, però les àrees d'intel·ligència dels diferents organismes de l'Estat es coordinen i el CNI pot haver posat els cossos policials sobre la pista. Fins que no s'aixequi el secret, no se sabrà si hi ha persones espiades que també estiguin sent investigades en aquesta causa judicial.

stats