Política 05/03/2012

CiU tomba a Vic una moció per la insubmissió fiscal votada al ple de l'Ajuntament

L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, ha justificat la decisió del seu grup perquè prefereix esperar el text unitari de l'Associació de Municipis per la Independència. La proposta era de la CUP, SI i ERC

3 min

El ple de Vic ha rebutjat aquest dilluns, pels vots en contra de CiU, la moció de suport a la insubmissió fiscal que havien presentat conjuntament la CUP, SI i ERC. La moció reclamava a la Generalitat que iniciés un procés perquè els ciutadans poguessin pagar els impostos de l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària catalana en lloc de fer-ho a l'espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha argumentat el vot en contra dels vuit regidors de CiU perquè prefereix votar en el pròxim ple una moció "unitària" que s'elaborarà aquest mes des de l'Associació de Municipis per la Independència. Vila d'Abadal ha destacat que "no té sentit que cadascú vagi pel seu compte" perquè així "no aconseguirem mai la independència".

La mesura proposada no era il·legal perquè instava la Generalitat a iniciar un protocol legal necessari per tal que es pogués activar la insubmissió, en lloc de fer-ho directament des de l'Ajuntament.

La portaveu de CiU al consistori, Anna Erra, ha demanat a la CUP, SI i ERC que retirin la mesura. "No creiem que sigui el moment", ha argumentat. La convergent ha explicat que l'Ajuntament ja es va adherir a l'Associació de Municipis per la Independència, liderada pel mateix Josep Maria Vila d'Abadal, i aquesta associació ara està preparant un text que va en aquesta línia. Així, quan es tingui la moció redactada, aproximadament d'aquí a un mes, es proposarà que se sotmeti a votació a tots els plens per aconseguir el suport de tots els consistoris associats "amb l'objectiu de sumar forces i buscar un acord unitari".

La CUP, en nom també de SI i ERC, ha posat de manifest que si CiU demana unitat i està d'acord amb el text no s'entén "per què cal ajornar aquesta qüestió a d'aquí un mes quan es pot aconseguir unitat en aquest mateix ple". "No ho entenc", ha insistit Georgina Rieradevall, portaveu de la CUP.

Rieradevall ha argumentat la proposta dient que mentre CiU "no estigui per la independència, som els municipis els que hem de treballar". A més, la portaveu de la CUP ha recordat que els municipis de Berga, Arenys de Munt, Manlleu o Ripoll, que també formen part de l'Associació de Municipis per la Independència, ja han aprovat mocions de suport a la insubmissió fiscal.

Tot i la petició de retirada de la portaveu de CiU i del mateix alcalde, la moció ha continuat el seu procés. Fins i tot, Vila d'Abadal ha demanat a Rieradevall que acceptés retirar el text en vistes d'aprovar el que arribarà d'aquí a un mes des de l'Associació de Municipis per la Independència i, irònicament, li ha dit: "Si vostè vol ser la mare d'aquesta moció, ja li deixaré presentar-la en el proper ple, però la coordinarem i la presentarem de forma unitària perquè si no és així no aconseguirem res".

Per la seva banda, Iban Lapeira, de SI, ha assenyalat que compartia el posicionament de la CUP de no retirar la moció i ha demanat a CiU que reconsiderés la seva posició. A més, ha assenyalat que "aprovar aquesta moció avui no impedeix que llavors puguem anar tots a una per la independència". Des d'ERC, Joan López ha assenyalat que compartia la tesi de Lapeira sobre el fet que "una cosa no treu l'altra", i tot i que ERC estava disposada a retirar la moció, ha fet referència a la "lleialtat" amb els altres dos partits per mantenir el seu suport.

ICV hi dóna suport i PxC i PSC s'abstenen

Des d'ICV, Xavier Tornafoch també ha donat suport a la moció perquè segons ha assenyalat "la hisenda espanyola és ineficaç i poc sensible als territoris que conformen l'Estat". El PSC, tot i que està plenament d'acord amb la part dispositiva, s'ha abstingut. El seu portaveu, Jacint Raurell, ha assenyalat que el seu grup no estava d'acord amb algunes precisions com, per exemple, quan es parla "d'espoli fiscal": el grup ha proposat que es parlés de "greuge". Per Raurell, "cal ser curosos de no utilitzar un llenguatge bel·licista".

Per la seva banda, PxC també ha optat per l'abstenció. Segons el portaveu al consistori, Josep Anglada, "la moció és del tot oportunista", i ha afegit que des del seu punt de vista, la proposta "no és viable".

stats