Política 02/12/2019

Cs porta Torrent a la Fiscalia per haver permès la votació de la resolució conjunta d'ERC, JxCat i la CUP

El president del Parlament respon afirmant que "la censura no té cabuda" a la cambra catalana

Ara
2 min
La Mesa del Parlament al complet en una imatge d'arxiu

BarcelonaTot i que Ciutadans va abandonar l'hemicicle durant la votació de la resolució conjunta dels partits independentistes per donar una resposta a la sentència del Procés, ahir va tornar a entrar de ple en el tema denunciant la mesa del Parlament per haver permès el debat del polèmic escrit. El partit taronja va registrar a la Fiscalia Superior de Catalunya una denúncia contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els altres membres independentistes de la mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, després que permetessin dimecres passat la votació d'una resolució conjunta d'ERC, JxCat i la CUP que ja havia estat parcialment escapçada pel Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'estira-i-arronses legals i parlamentaris, l'escrit conjunt dels partits independentistes es va aprovar tot i la suspensió del TC d'un punt en què es reivindica el dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. Per esquivar la "censura prèvia" (en paraules dels grups) de l’alt tribunal, les formacions independentistes van introduir esmenes en què es rebutjaven les suspensions parcials acordades pel TC del text anul·lat i les reproduïen. Una fórmula similar a la que utilitzen els mitjans públics per denunciar les paraules vetades de presos polítics o exiliats per la Junta Electoral Central.

Tot i que al text definitiu no va quedar ni rastre de desobediència institucional, Cs va creure ahir que l'admissió a tràmit de la resolució per part de la mesa va comportar decisions que la Fiscalia ha d'investigar. Davant aquest fet, Roger Torrent va retreure la denúncia del partit taronja, al·legant que "portarà fins a les últimes conseqüències" la llibertat d'expressió dels diputats. El president de la cambra catalana va advertir que al Parlament no hi té cabuda la censura. "Si entra la censura estem limitant allò de què volen que es parli als ciutadans", va sentenciar Torrent després de conèixer la denúncia de Cs a la Fiscalia.

La resolució sobiranista es va aprovar per 68 vots a favor (JxCat, ERC i la CUP), 8 abstencions (comuns) i 21 en contra (PSC i PP). Ciutadans no va participar en la votació perquè, tal com ara ha presentat formalment, creia que era il·legal.

stats