Política 20/12/2015

Les claus d'una jornada electoral decisiva

Més de 36 milions de persones estan cridades a votar a tot l'Estat aquest 20-D

Núria Orriols
3 min
Els candidats catalans a les eleccions del 20-D

BarcelonaAquest diumenge és un dia crucial per a l'estat espanyol. Les enquestes auguren que no hi haurà majoria absoluta aquesta vegada i que els partits –n'hi ha quatre de favorits– hauran d'asseure's a dialogar i pactar per tirar endavant la legislatura que ve. A Catalunya hi ha dues lògiques en joc: la dinàmica de canvi a l'Estat i el procés independentista. Les mirades estaran posades en la correlació de forces que es dibuixa a Madrid amb el PP, PSOE, Podem i C's com a protagonistes, però també en qui s'emporta la victòria a Catalunya, que pot ser una taca lila en el mapa si es confirma la predicció del CIS –que ja la va encertar a Barcelona a les eleccions municipals– i guanya la candidatura d'En Comú Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Estan cridats a votar un total de 36.510.952 persones a tot l'Estat, de les quals 1.583.560 són joves que podran votar per primer cop en uns comicis, segons l'agència Efe. Aquesta és una dada important tenint en compte el xoc generacional existent en aquestes eleccions, on la clivella entre partits vells i nous se solapa amb l'edat dels votants. Des de les anteriors eleccions, el cens de votants ha registrat un augment de 731.744 persones.

350 diputats i 208 senadors

Aquest diumenge s'escolliran 350 diputats i 208 senadors entre les més de sis-centes candidatures que s'han presentat per accedir a cada cambra. Actualment, el PP té majoria absoluta al Congrés i al Senat, un predomini popular que totes les enquestes indiquen que desapareixerà. El llindar de la majoria absoluta al Congrés són 176 diputats, el nombre màgic al qual aspiren totes els formacions i al qual tot indica que hauran d'arribar mitjançant pactes (consulteu el Pactòmetre de l'ARA).

En total són 52 circumscripcions al Congrés de Diputats, de diferent magnitud, en què els electors hauran d'escollir entre llistes de partits tancades i bloquejades. En canvi, al Senat són un total de 59 circumscripcions en què els electors poden escollir, a través de llistes obertes, fins a tres candidats (també de diferents partits).

A tot l'Estat hi haurà 210.000 urnes disponibles a més de 58.000 cabines per garantir el vot secret. Estaran instal·lades en els gairebé 23.000 col·legis electorals repartits per tots els municipis.

S'han imprès 400 milions de paperetes i 66,8 milions de sobres, a banda de 870.700 manuals d'instruccions per als membres de la mesa (172.458 persones) que els ha tocat formar-ne part en aquesta jornada.

El pressupost per a la celebració de les eleccions ascendeix a 130,24 milions d'euros.

Pluja de dades

Al llarg del dia hi haurà tres compareixences que informaran sobre els nivells de participació. En primer lloc, serà el torn de la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, que farà roda de premsa a dos quarts d'onze del matí per informar sobre l'obertura dels col·legis electorals. La segona compareixença, a dos quarts de tres del migdia tindrà més contingut polític: el sotssecretari d'Interior, Luis Aguilera, informarà sobre les dades de participació electoral fins a les dues del migdia. Serà un indicador de les expectatives que els ciutadans dipositen en la jornada electoral. A dos quarts de set de la tarda, es repetirà la compareixença amb les dades de participació fins a les sis –segons informa l'ACN.

Els primers 'inputs' sobre l'escrutini arribaran a dos quarts d'onze de la nit, de la mà de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que compareixeran davant els mitjans de comunicació al centre de difusió de dades habilitat a Madrid. Hi ha acreditats 455 periodistes i destaca la presència de 44 mitjans internacionals.

Totes les dades de la jornada es podran consultar a la web habilitada pel ministeri de l'Interior:

Resultats de les eleccions 2015Més seguretat

Espanya afronta unes eleccions amb el nivell 4 d'alerta terrorista i això s'ha reflectit en el dispositiu preparat per a la jornada. Per garantir la seguretat es desplegaran 91.700 agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, entre ells 28.803 policies i 44.221 guàrdies civils, juntament amb els membres de les policies autonòmiques –com els Mossos d'Esquadra– i efectius municipals i de protecció civil.

El reforç especial del dispositiu com a conseqüència de l'alerta antiterrorista ha estat de 1.700 agents respecte les anteriors eleccions.

stats