CAP AL 20-D
Política 30/11/2015

Colau reclama des de Madrid perdre la por a un referèndum

L’acaldessa es mulla i defensa que votar no és cap “provocació”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Colau reclama des de Madrid perdre la por a un referèndum Pablo Iglesias visitarà Catalunya dos cops durant la campanya

MadridAda Colau ja ha començat la campanya pel 20-D. I el tret de sortida l’ha volgut fer des de Madrid, on aquest dilluns ha fet la primera conferència formal des que és alcaldessa de Barcelona i on ha participat en un acte organitzat per Podem que ha reunit dones de l’esquerra alternativa. Per si el discurs de Pablo Iglesias en defensa de la celebració d’un referèndum a Catalunya “amb garanties” no havia quedat prou clar, Colau ha centrat la seva presentació en societat a la capital espanyola a recalcar el seu compromís amb el dret a decidir. “No vull que es prengui com una provocació, sinó com una voluntat de diàleg i una invitació a perdre la por”, ha aclarit en el dinar-col·loqui organitzat pel Club Siglo XXI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la determinació i concisió que no han tingut els socis de Podem, l’alcaldessa -que simbòlicament tanca la llista d’En Comú Podem per al 20-D- ha desgranat les diferents opcions per “desbloquejar” Catalunya. Des del federalisme “complicat” del PSOE fins a l’immobilisme de Mariano Rajoy, passant per una DUI “sense una majoria social que no existeix després del 27-S”. Ha defensat que la més democràtica i l’única opció que respon a la demanda de les majories socials és la celebració urgent d’un referèndum amb garanties, “com més aviat millor” i prèvia reforma constitucional.

No s'ha mullat, però, sobre quin seria el seu vot en un referèndum. Ha recordat el seu sí-sí el 9-N -tan sols com a resposta a Rajoy- i ha reiterat que mai ha sigut “independentista ni nacionalista”. El que sí que ha aclarit ha estat la diferència entre referèndum amb garanties i vinculant. Per a En Comú Podem, celebrar una consulta només és qüestió de “voluntat política”, de “trobar la manera sense trencar la legalitat”. S’emmiralla, així, en els exemples d’Escòcia i del Quebec. El següent pas seria emprendre una reforma de la Constitució un cop ja se sàpiga l’opinió dels catalans.

Ja al torn de preguntes, el no de la CUP a Artur Mas ha acaparat el debat. Colau n'ha defensat la “coherència” per no entrar en el “mercadeig” de Junts pel Sí.

Un brindis per Catalunya

El que va ser el fòrum de debat entre dretes i esquerres durant la Transició intenta ara tornar a l’agenda mediàtica de Madrid. El local, al centre financer de la capital espanyola, s’ha tret la pols i ha aparcat, lluny de l’escenari, la mítica pintura del rei emèrit Joan Carles amb un Felip VI en plena pubertat que presidia tots els actes. Però si durant la reinauguració amb Albert Rivera les taules es van omplir ràpid d’octogenaris amb corbata, ahir més de la meitat de les taules les ocupaven periodistes, i només van acompanyar Colau simpatitzants de Podem i Ahora Madrid.

Però la casta madrilenya intenta adaptar-se als vents de canvi i la sorpresa del dinar ha estat el discurs final del president del Club Siglo XXI, l’advocat Francisco Segrelles, pare de Paloma Segrelles, a qui la revista Hola presenta com l’amiga de joventut del rei Felip de Borbó i que és l’actual soltera de la jet set, pretesa pel fill de la duquessa d’Alba. Segrelles ha celebrat els canvis als consistoris i ha demanat un brindis per un “acord sense prejudicis” entre Catalunya i l’Estat. Un “Visca Catalunya!” ha tancat el dinar.

Pablo Iglesias visitarà Catalunya dos cops durant la campanya

El líder de Podem, Pablo Iglesias, visitarà Catalunya en dues ocasions durant la campanya electoral per a les eleccions del 20-D. Les ciutats on farà mítings amb el candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, seran l’Hospitalet de Llobregat (el dissabte 5 de desembre, a la nit) i Barcelona (el dissabte 12, al migdia). Iglesias arrencarà la campanya a Zamora, on viu el seu pare i on governa IU, visitarà Madrid en tres ocasions i també farà actes a Cadis, Màlaga, les Balears, Tenerife, Las Palmas, Alacant, Saragossa, Toledo, Bilbao, Cantàbria, Oviedo, la Corunya, Valladolid, Sevilla i València.

stats