La investidura

De "colpistes" a interlocutors vàlids: els equilibris del PP amb Junts

Les referències al partit de Puigdemont han originat contradiccions a les files populars

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, recollint l'acta de diputat al Congrés

BarcelonaEl candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, té una missió: presentar una alternativa i fer creure que té opcions per ser investit el pròxim 27 de setembre. Per això ha assegurat que vol obrir converses amb partits com Junts, a qui fins ara els populars han llançat repetidament, entre d'altres, acusacions de "colpistes" i a qui fa poc més de dos mesos van barrar el pas a l'alcaldia de Barcelona per ser independentistes. En aquest joc d'equilibris, els conservadors se centren principalment en intentar captar el PNB, que els ha negat el suport tres vegades, però també volen dialogar amb la resta de formacions excepte Bildu. A partir d'aquí, el mar de matisos, embolics i concrecions sobre la voluntat de pacte amb el partit de Carles Puigdemont ha provocat declaracions de tota mena i certa inquietud a les files del PP a Catalunya. En un missatge críptic a les xarxes després que els de Feijóo hagin defensat reunir-se amb el grup parlamentari juntaire per "parlar", el líder dels populars catalans ha avisat que "s'acosten moviments (i fotos) que destruiran la reputació de qui els impulsi".

Les contradiccions no s'han fet esperar, sobretot perquè el PP vol parlar amb Junts al mateix temps que critica la dependència del PSOE respecte a l'independentisme. Així, el coordinador del PP, Elías Bendodo, defensa aquest dimecres que cal "parlar" amb els de Carles Puigdemont mentre el passat juliol afirmava que l'expresident era "el cap dels colpistes a Catalunya". El mateix passava amb el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, que aquest dimecres va defensar que "la tradició i la legalitat" d'ERC i Junts "no està en dubte" més enllà del que van fer "deu persones" amb el Procés, però que des de l'Eurocambra s'ha passat mesos demanant la detenció de Puigdemont i criticant els acords del PSOE amb l'independentisme.

En la seva necessitat de mantenir viva la ficció d'una investidura de Feijóo, els populars defensen parlar amb Junts, tot i que admeten que l'acord és pràcticament impossible. Així, d'una banda consideren que les seves reivindicacions són "inacceptables", però de l'altra diuen que cal parlar-hi amb "normalitat", sempre "dins la Constitució espanyola". Així s'ha expressat també aquest dijous el portaveu popular, Borja Sémper, que ha dit a RNE que volen parlar amb Junts com a part de la "normalitat institucional", si bé ha reconegut que un acord amb aquesta formació és "difícil, per no dir impossible". També ha fet equilibris el secretari general del PP a Catalunya, Santi Rodríguez, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que "l'obligació del candidat és establir contactes amb tots els grups parlamentaris" i que és "obvi i evident" que es vulgui conversar amb Junts, però ha volgut distingir entre "parlar" i "negociar".

Alimentar l'alternativa

Els populars són conscients del que demana Junts i veuen complicat reeixir en les seves maniobres. Ara bé, Rodríguez ha recordat que no tenen la majoria "suficient" i que aquest és el motiu de les converses amb tot l'arc parlamentari, malgrat que "és una situació complexa". De totes maneres, ha volgut treure ferro a incloure Junts en una ronda de contactes: "Pactar i negociar no és el mateix: no estem parlant amb Puigdemont, sinó amb el grup parlamentari". Així, ha explicat que el que vol fer el PP és "establir contactes per saber el seu parer i impressions", res que vagi "més enllà". És el mateix que ha anat repetint la portaveu, Cuca Gamarra, i el vicesecretari d'organització, Elías Bendodo, que han afirmat que una cosa és enraonar i una altra és "empassar-s'ho tot", com diuen que fan els socialistes. I quina és la raó de tants contactes si la investidura es preveu fallida? Santi Rodríguez ha contestat que cal intentar-ho per "expressar la voluntat" del partit que "ha guanyat les eleccions". De moment, Junts ha optat per una estratègia d'hermetisme sobre les negociacions per a la investidura, sense decantar-se públicament per Sánchez o Feijóo, però tenen assumit que el socialista és l'únic amb qui podrien assolir un acord d'acord amb les reivindicacions d'amnistia i autodeterminació.

Malestar en el PP català

Més enllà d'Alejandro Fernández, diverses veus del PP Català han criticat la voluntat del partit de seure a negociar amb Junts. La vicesecretària general d'Acció Social de la formació al Principat, Marisa Xandri, ha llançat un avís: "Després de tot el que ens hem empassat a Catalunya, espero que ningú cometi la indignitat de seure amb algú de Junts". En el mateix sentit ha apuntat el cap de llista popular en la circumscripció de Lleida, Dante Pérez, que ha comentat que no valia la pena fer tants esforços per un resultat previsiblement fallit: "Per aquest viatge no calien tantes alforges".

stats