Política 05/04/2013

El representant europeu a Catalunya: "Si ens fiquem en el debat sobiranista, és possible que diguem una cosa de la qual després ens penedim"

Ferran Tarradellas reitera que l'executiu comunitari té una postura de "neutralitat" sobre el cas català per "respecte" a les parts implicades

Acn
2 min

BarcelonaEl representant de la Comissió Europea (CE) a Catalunya i les Illes Balears, Ferran Tarradellas, ha comparegut aquest divendres davant la comissió d'Afers Exteriors, Cooperació i de la Unió Europea del Parlament de Catalunya, davant la qual ha justificat que la CE es manté al marge del procés català per una qüestió de "respecte" amb els ciutadans de Catalunya i la resta d'Espanya. "Si ens fiquem en aquest debat, és possible que diguem una cosa de la qual ens penedim", ha argumentat Tarradellas, qui ha recordat les polèmiques declaracions que va fer la vicepresidenta de la CE Viviane Reding al 'Diario de Sevilla', que posteriorment l'executiu comunitari va matisar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al 'Diario de Sevilla' el setembre del 2012, Reding va negar rotundament que en la legislació internacional especifiqui que Catalunya hauria d'abandonar la Unió Europea en cas que fos independent. Posteriorment, i segons diverses fonts després de rebre pressions de Madrid, Reding va desmentir les seves pròpies paraules i va defensar que el periodista havia malinterpretat les seves declaracions. Així, posterior Reding va canviar de postura per defensar que, en cas que els catalans optessin per separar-se d'Espanya, el nou estat no seria automàticament membre de la UE.

Actualment, la posició oficial de la CE és que només es posicionarà "sobre les conseqüències legals" de la independència de Catalunya si l'estat espanyol ho demana i "amb un escenari precís". Brussel·les justifica que necessita "un escenari descrit per l'estat membre" per "avaluar les implicacions" dels tractats.

Tarradellas ha explicat aquest divendres al Parlament que el cas català "s'ha de discutir entre les parts interessades", que són Catalunya i Espanya. "És un debat que cau fora de les nostres competències", ha defensat.

Per això des de la CE, la postura és de "neutralitat". "Som neutrals perquè volem ser respectuosos", ha reiterat Tarradellas, qui ha comparat la UE amb un bloc d'apartaments on hi ha habitatges de molts tipus. "El que passa en els apartaments, és cosa dels apartaments, nosaltres som administradors de la finca". En cas que part d'una família d'un dels apartaments marxi, "l'administració dirà alguna cosa, però serà en aquell moment", ha conclòs.

Tarradellas ha explicat que la CE és conscient de la "importància" del debat sobiranista. "És important pels ciutadans de Catalunya, és important pels ciutadans de la resta de l'estat espanyol i a la llarga serà important per tota la Unió Europea", ha dit.

stats