Operació Catalunya
Política 30/03/2023

La comissió sobre l'operació Catalunya comença amb mal peu: el bloqueig ajorna les compareixences fins al maig

La sessió d'aquest dijous acaba sense acord entre el PSOE i l'independentisme sobre el llistat de compareixents

2 min
Mariano Rajoy amb Jorge Fern,andez Diaz

MadridLa comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya comença amb mal peu. La sessió d'aquest dijous havia de servir per triar el pla de treball i també les persones que hauran de comparèixer. La reunió, però, ha acabat sense acord perquè cap de les llistes de compareixents que havien presentat els grups ha obtingut prou suports. Ara tot plegat s'ajorna quinze dies, perquè la pròxima sessió serà el 18 d'abril i els grups tenen fins al 14 per tornar a presentar les seves propostes. Si el 18 d'abril finalment s'aprova la llista de persones que han de passar per la comissió, les compareixences no podrien començar fins a principis del mes de maig i quedarien interrompudes per la campanya de les eleccions municipals. Ara bé, si en la pròxima reunió de la comissió tampoc hi ha acord sobre les llistes, llavors tot quedaria ajornat per després del 28-M.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha bloquejat l'acord avui? L'independentisme havia presentat quatre llistes per separat, però que tenien un mínim comú denominador: el nom de l'expresident espanyol Mariano Rajoy. El PSOE havia elaborat la seva pròpia, que no incloïa l'exlíder del PP, però sí el nom dels exministres Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal, així com també el de l'expresident de la BPA, Higini Cierco. Els socialistes havien negociat amb el PDECat i el PNB aquesta llista i, de fet, els vots d'aquests dos grups han estat els únics que ha obtingut la proposta del PSOE. PP i Vox hi han votat en contra, mentre que Unides Podem, ERC, Junts, la CUP i EH Bildu s'han abstingut.

Junts, ERC i la CUP es queixen que el PSOE no ha volgut negociar una llista que inclogués alguns dels noms que havien proposat ells, com ara el de Mariano Rajoy o també el de l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Consideren que els socialistes volen deixar en un segon pla tot el que està relacionat amb l'operació Catalunya i centrar-ho només en la trama Kitchen. Les crítiques també arriben del seu soci de govern, Unides Podem, que creu que el PSOE "no vol investigar realment les clavegueres" de l'Estat. "Avui han intentat sense èxit fabricar una comissió paripé", denuncien fonts de la formació lila.

Els socialistes, en canvi, consideren que la comissió hauria pogut començar ja després de Setmana Santa si els grups independentistes i també Unides Podem haguessin votat els seus compareixents. Argumenten que la seva llista ja era prou àmplia i que el seu pla de treball, a més, donava la possibilitat d'afegir compareixents un cop haguessin començat les sessions de la comissió. De fet, el pla de treball del PSOE és el que s'ha aprovat amb els vots del PDECat, el PNB i també d'ERC. El president de la comissió, el diputat del PDECat Ferran Bel, va demanar aquest dimarts ser "diligents" perquè la comissió sigui útil, sobretot perquè l'òrgan s'ha constituït amb sis mesos de retard i perquè al Congrés li queden pocs mesos d'activitat si tenim en compte que a finals d'any s'han de celebrar eleccions generals.

stats