Operació Catalunya
Política 29/03/2023

El PSOE no demanarà la compareixença de Rajoy a la comissió de l'operació Catalunya

L'independentisme vol que l'expresident espanyol doni explicacions davant l'òrgan constituït aquest dimarts al Congrés

3 min
Mariano Rajoy

MadridL'independentisme vol que l'expresident espanyol Mariano Rajoy comparegui a la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya que es va constituir aquest dimarts al Congrés. Junts, ERC, el PDECat i la CUP han posat el nom de l'expresident espanyol al seu llistat de compareixents que s'ha de votar aquest dijous. Ara bé, el PSOE no l'ha inclòs a la seva llista i que Mariano Rajoy acabi donant explicacions sobre la trama parapolicial que es va muntar contra l'independentisme durant el seu mandat dependrà de la negociació amb els socialistes. El PSOE va avalar la creació d'aquesta comissió per investigar l'anomenada policia patriòtica el setembre de l'any passat, però el seu objectiu era especialment indagar sobre el cas Kitchen, la trama relacionada amb l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas pagada presumptament amb fons públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy presidia l'executiu espanyol durant els anys en què les clavegueres de l'Estat van operar contra el moviment independentista, però mai ha comparegut davant la cambra baixa per donar explicacions sobre aquest cas –només ho ha fet precisament pel cas Kitchen–. L'any 2017, quan el Congrés va tirar endavant la primera comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, l'expresident espanyol ja se'n va deslliurar malgrat que ho havia sol·licitat el PDECat. Per part del govern espanyol, l'únic que es va asseure en aquella comissió va ser l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. De fet, els socialistes no van sol·licitar la compareixença de cap membre del govern de Rajoy i la seva llista va incloure únicament el nom d'Ignacio Cosidó. L'exdirector general de la Policia Nacional va comparèixer a la comissió, al costat de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso; l'exministre Jorge Fernández Díaz; l'inspector en cap de la Policia Nacional José Fuentes Gago, i l'exdirector adjunt operatiu de la direcció general de la Policia Nacional, Eugenio Pino.

Fernández Díaz, Cospedal i Aznar

Tots els grups independentistes, i també el PSOE i Unides Podem, coincideixen a demanar la compareixença de Fernández Díaz i l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, un nom que és una constant tant en l'entramat de la Kitchen com de l'operació Catalunya. Igual que el de l'actual senadora del PP Alícia Sánchez Camacho, que ERC i Junts volen que doni explicacions. Els socialistes, igual que l'independentisme, demanen també els principals comandaments policials implicats en les clavegueres de l'Estat com ara José Manuel Villarejo, Eugenio Pino, José Fuentes Gago o Ignacio Cosidó.

Els republicans també volen que desfilin per aquesta comissió l'expresident espanyol José María Aznar, l'exlíder del PP Pablo Casado i l'actual president del partit, Alberto Núñez Feijóo, així com l'actual ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que també exigeix la CUP. Republicans i anticapitalistes també sol·liciten el nom de l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, mentre que Junts i el PDECat volen que s'assegui a la comissió l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i els exministres Luis de Guindos i Cristóbal Montoro. L'independentisme també demana que s'expliquin testimonis relacionats amb la Banca Andorrana com l'expresident de la BPA Higini Cierco –un nom que també demanen els socialistes–, a més de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, i l'actual president d'ERC, Oriol Junqueras.

Unides Podem demana també que comparegui l'exlíder del partit lila, Pablo Iglesias, mentre que el PP ha fet una llista en què dels pocs noms que coincideix amb la resta és el de Villarejo. Els populars demanen que compareguin l'actual ministra de Defensa, Margarita Robles, i el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, però també vol que donin explicacions l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els seus fills, Oleguer i Jordi Pujol Ferrusola, a més de l'expresidenta del Parlament Laura Borràs, l'exdirigent de CDC David Madí i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

stats