Política 08/04/2019

Els comuns porten al Parlament una votació per reclamar que el Govern renunciï a la via unilateral

També insten el govern espanyol a rebutjar l'aplicació del 155

Ara
2 min
Els comuns volen que el ple insti el Govern al diàleg per sortir del "bloqueig" i a renunciar a la via unilateral

BarcelonaCatalunya en Comú Podem (CatECP) ha registrat aquest dilluns al Parlament una moció perquè el ple de la cambra catalana insti el president de la Generalitat, Quim Torra, a apostar pel diàleg amb l'Estat i renunciar a la via unilateral per sortir del "bloqueig polític" actual. Amb aquesta moció, que pretén crear una agenda de diàleg, els comuns reclamen la "desjudicialització de la política", i també insisteixen a reclamar "la llibertat dels presos polítics" i el reconeixement que només hi haurà solució mitjançant la bilateralitat i un referèndum pactat amb garanties.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També pretenen posar deures al govern espanyol, a qui exigeixen que rebutgi explícitament l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i garanteixi la presència de Catalunya en els organismes europeus i internacionals.

D'altra banda, amb el text que han registrat aquest dilluns, els comuns també reclamen l'establiment d'un nou sistema de finançament a partir de la creació d'una hisenda tributària "pròpia i solidària" basada en el principi d'ordinalitat, així com la derogació de l'article 135 de la Constitució i les dues reformes laborals. A més, en un altre dels punts destaquen el compromís que han de tenir "les forces democràtiques contra les anomenades clavegueres de l'Estat i l'establiment de controls democràtics i transparència institucional". Els comuns demanen prohibir les portes giratòries, un sistema judicial que garanteixi la seva independència, una auditoria de la monarquia i la retirada de les medalles concedides "a Billy el Niño i a altres torturadors del franquisme".

La moció també insta el Govern a fomentar el diàleg dintre de Catalunya i amb la resta d'administracions de l'Estat per "sortir de la situació de bloqueig polític" amb l'objectiu que, amb el diàleg, s'arribi al consens amb la societat catalana.

stats