Els comuns aguanten i insistiran en el tripartit

Jéssica Albiach trucarà a Illa i Aragonès per parlar d'una aliança d'esquerres

3 min
Els comuns aguanten i insistiran en el tripartit

BarcelonaEls comuns van salvar els mobles i van aconseguir ahir mantenir els vuit diputats del 2017 enmig d’un context de polarització entre el PSC i l’independentisme, i de l’amenaça de l’efecte Illa. En una campanya sense errors, el missatge de Jéssica Albiach de formar un govern d’esquerres ha quallat entre els seus votants, però no ha aconseguit fer forat entre l’electorat del PSC i ERC, amb qui es disputaven principalment la bossa d’indecisos, per créixer. Malgrat tot, mantenen intacta la seva aposta per una aliança d’esquerres.

Tot i els vetos creuats entre ERC i PSC, els comuns insistiran en aquest pacte que han defensat durant tota la campanya. De fet, ahir la candidata, Jéssica Albiach, va anunciar que avui mateix trucarà al candidat del PSC, Salvador Illa, i al d’ERC, Pere Aragonès, per seure en una mateixa taula per parlar d’una aliança d’esquerres “àmplia i transversal” i deixar de banda “els vetos estèrils propis d’altres èpoques”.

Els comuns s’han obert a parlar de qualsevol fórmula de govern, ja sigui un executiu amb minoria amb ERC o amb el PSC i el suport extern de qualsevol de les dues formacions. De moment, la trucada també la rebran del PSC, que ahir ja va anunciar que els continuaven triant com a socis prioritaris per formar govern. Ara bé, davant les intencions de Salvador Illa de presentar-se a la investidura, Albiach va avisar també que no participaran en cap “investidura fake ”, és a dir, que no tingui els “suports necessaris” perquè tiri endavant -amb els comuns no n’hi ha prou.

Ahir no hi va fer referència, però els comuns també hauran de contestar molt probablement a la proposta que ahir Aragonès ja va anunciar que faria a totes les forces independentistes i també a En Comú Podem per constituir un govern ampli. Una proposta que els mateixos comuns ja han rebutjat al llarg de tota la campanya perquè es neguen a pactar qualsevol govern amb JxCat.

No recuperen l’escó de Girona

Pactes postelectorals a banda, el PSC és qui va acabar capitalitzant la seva presència al govern de coalició de l’Estat. Els comuns no van aconseguir que ser a l’executiu espanyol els permetés fer forat entre l’electorat socialista, tot i la visita constant dels cinc ministres d’Unides Podem a Catalunya al llarg dels quinze dies de campanya.

No van ser capaços de fer créixer els vuit escons de fa tres anys i, de fet, els van revalidar amb menys percentatge de vot (al tancament d’aquesta edició els comuns havien aconseguit el 6,86% dels vots davant del 7,46% del 2017). A Barcelona van mantenir els mateixos set diputats, com també van revalidar l’escó de Tarragona. En canvi, a Girona no van recuperar l’escó que van perdre el 2017 i Rosa Lluch, filla de l’exministre socialista assassinat per ETA, Ernest Lluch, no entrarà finalment a la cambra catalana. L’escó, com a Lleida, se’l disputaven amb Vox i, malgrat les crides dels últims dies a triar una candidata antifeixista, finalment se’l va endur el partit d’extrema dreta. Albiach va aprofitar ahir l’ocasió per demanar a totes les forces polítiques que facin un “cordó sanitari” contra la ultradreta.

Els comuns pretenien augmentar els vuit escons aconseguits per Xavier Domènech el 2017, un resultat que va deixar molt a desitjar, sobretot tenint en compte que l’exlíder lila venia de guanyar dues eleccions generals consecutives. Tot i que ahir Jéssica Albiach va assegurar que el resultat els havia “consolidat” al Parlament, el cert és que l’aliança entre els comuns i Podem no ha aconseguit arribar als 11 escons de Lluís Rabell de l’any 2015 ni tampoc als 13 dels últims comicis d’ICV de l’any 2012.

stats