Els comuns aspiren a condicionar un canvi d'aliances a la Generalitat

Albiach, Colau i Lluch obren la cursa electoral davant l'Hospital Clínic de Barcelona

3 min
Ada Colau, Jéssica Albiach i Rosa Lluch, en l'acte d'inici de campanya dels comuns a Barcelona

BarcelonaEl 14-F és per als comuns l'oportunitat per a un canvi d'aliances de govern. El partit no només aspira a revalidar, i fins i tot augmentar, els diputats que té actualment al Parlament (8), sinó que el seu objectiu és tenir la clau de la governabilitat de la Generalitat. Per això des de fa temps repeteixen que no és tan important qui guanya les eleccions, sinó els futurs pactes que es poden formar després del 14-F. En Comú Podem busca teixir un govern d'esquerres amb ERC i el PSC, però el repte no serà fàcil perquè aquestes dues formacions es veten mútuament de cara enfora. Però els comuns s'hi han entossudit. Per això el missatge que llançava aquesta tarda la seva candidata, Jéssica Albiach, en l'acte d'inici de campanya anava en aquesta línia: "El desgovern de JxCat i ERC no ha funcionat, forma part del passat i necessitem un canvi. L'alternativa passa perquè En Comú Podem sigui fort i estigui al govern de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Albiach ha carregat contra la candidata de JxCat, Laura Borràs, després que cridés a votar per evitar un arc parlamentari "desnaturalitzat". "Tan natural és que ells estiguin al Govern, on ho han fet malament, com que hi siguem nosaltres", ha contestat la cap de llista dels comuns. L'exemple del canvi d'aliances, però, l'ha posat l'alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, recordant que un pacte d'esquerres governa l'Ajuntament de Barcelona i també el govern espanyol. "L'única majoria alternativa a JxCat i ERC és que les esquerres ens posem d'acord. Com estem fent a Barcelona i al govern de l'Estat", ha afegit. Colau ha obert el primer acte de campanya, que els comuns han fet a l'Hospital Clínic de Barcelona. El lloc no l'han triat a l'atzar, sinó que representa un dels eixos principals de la seva campanya: les polítiques socials i econòmiques per sortir de la crisi provocada per la pandèmia. Els comuns, de fet, volen trencar el paradigma d'aquests últims anys que ha girat al voltant del Procés i centrar la seva campanya en proposar polítiques d'esquerres per sortir de la crisi econòmica sense deixar de banda, amb tot, la resolució del conflicte català. Ara bé, el cert és que en aquest primer acte electoral tant Colau com Albiach hi han passat de puntetes. La candidata per Barcelona ha refermat la seva aposta pel diàleg, mentre que Rosa Lluch, la candidata dels comuns per Girona, ha defensat la "diversitat" de Catalunya: "És el que ens fa forts".

Ada Colau, Rosa Lluch, Jéssica Albiach i Joan Carles Gallego abans de l'acte d'inici de campanya dels comuns

El fet que en aquest primer acte de campanya ja hi hagi participat la filla de l'exministre socialista assassinat per ETA Ernest Lluch és simptomàtic. Un dels objectius del partit de cara al 14-F és recuperar l'escó de Girona que van perdre en les últimes eleccions catalanes, les del 21 de desembre del 2017. I l'aposta del partit que pilota Ada Colau passa per Rosa Lluch. Però els comuns no només confien en què Lluch entri al Parlament, sinó que també volen explotar el seu perfil per intentar esgarrapar vots al PSC. Per això, la candidata per Girona no només farà campanya per a aquestes comarques, sinó que participarà en bona part dels actes centrals que els comuns han preparat al llarg d'aquestes dues setmanes. Com Ada Colau, que participarà en almenys sis mítings, o els ministres de Podem del govern espanyol: seran a Catalunya per implicar-se en la campanya del 14-F Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz, Manuel Castells i Alberto Garzón. Els comuns volen treure tota l'artilleria política per intentar que els resultats del 14-F posin les bases d'un canvi d'aliances també a la Generalitat.

stats