Política 04/08/2020

Els comuns anuncien que es personaran com a acusació popular si s'obre una causa judicial contra Joan Carles I

Demanen que se li retiri el títol del rei emèrit de manera "immediata"

Ara
2 min
El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, durant el primer debat d’investidura de Pedro Sánchez.

BarcelonaLa tensió entre el PSOE i Unides Podem continua creixent. No és la primera vegada que els dos socis al govern d'Espanya mantenen discrepàncies, però la sortida de Joan Carles I d'Espanya amb el coneixement i, segons diversos mitjans, la participació dels socialistes han posat al límit la paciència del partit lila. Aquest dimarts Catalunya En Comú Podem ha fet una passa endavant i ha exigit en un comunicat que es retiri el títol de rei emèrit a Joan Carles de manera "immediata". A més, ha anunciat que es presentarà com a acusació popular en les causes que hi pugui haver relacionades amb "les seves possibles irregularitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, la Fiscalia del Tribunal Suprem està investigant el presumpte cobrament de comissions per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, però no ha demanat la imputació de Joan Carles I. Paral·lelament, els comuns també reclamen la compareixença urgent de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, perquè expliqui la seva possible col·laboració en la fugida del rei emèrit, i també la de Felip VI, que consideren que ha de "trencar el seu silenci sobre les irregularitats que assenyalen el seu pare i predecessor".

Com ja ha plantejat aquest matí el president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, els comuns sostenen que els ciutadans "han de decidir la forma d'Estat" mitjançant un "referèndum sobre la monarquia".

Crítiques a Pedro Sánchez

La roda de premsa que aquesta tarda ha ofert el president espanyol, Pedro Sánchez, en què ha evitat confirmar si el seu govern va col·laborar en la fugida del rei emèrit i donar cap informació sobre com es va gestar, també ha despertat la indignació de diversos membres dels comuns.

"Decepció és poc", ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assegurat sentir "vergonya aliena i indignació" davant l'actitud de Sánchez. "Un cap d'estat presumptament corrupte ha fugit del país i el president es limita a dir que que bé que ha marxat i que les converses són confidencials", ha lamentat: "Gent passant fam i l'emèrit de retir daurat". També la presidenta del grup dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha preguntat "per què calla" Sánchez: "A les preguntes de periodistes sobre la monarquia, només escoltem opacitat i despatxeo".

Ni els comuns ni Unides Podem, que insistentment han donat suport a crear una comissió d'investigació sobre les presumptes pràctiques corruptes del rei emèrit al Congrés, coneixien que s'estigués forjant la sortida del monarca, tal com ha assegurat avui la ministra d'Igualtat, Irene Montero. En una sèrie de piulades, Albiach també ha interpel·lat el líder del PSC, Miquel Iceta, a expressar el seu punt de vista sobre la qüestió.

Per la seva banda, Asens, ha titllat la compareixença de Sánchez de "decebedora". "Demostra molt poc sentit crític davant la fugida indigna de qui va ser cap de l'Estat", ha assegurat, i ha insistit que "la ciutadania mereix que les forces d'esquerres estiguem a l'altura".

stats