Política 15/09/2017

Els comuns cridaran a votar l’1-O sense fer campanya

Catalunya En Comú no programarà actes diaris ni elaborarà material propi per al referèndum

Xavi Tedó
2 min
El coordinador Xavier Domènech, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a l’acte de la Diada.

BarcelonaCatalunya En Comú (CatComú) anunciarà avui que les bases avalen participar en el referèndum de l’1 d’octubre, però que declina fer campanya. Considerant que la convocatòria de l’1-O és per als comuns una “mobilització” i no un referèndum amb caràcter vinculant -com va avançar l’ARA el 31 de maig-, la confluència encapçalada per Xavier Domènech i Ada Colau entén que “seria incongruent” concebre-la amb la mateixa normalitat que qualsevol altra contesa electoral. Els comuns, doncs, cridaran a la participació, però sense fer actes propis ni elaborar material com ara cartells i banderoles i mantenint, així, la seva calculada equidistància amb la convocatòria amb les urnes. L’objectiu és salvaguardar la pluralitat ideològica present a la coalició que integren Barcelona En Comú (BComú), ICV, EUiA i el sector crític de Podem, amb posicions distants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels comuns remarquen que no faran actes diaris, però obren la porta a convocar-ne algun en defensa del dret de decidir, tot i que de moment no se n’havia tancat cap esperant que la militància ratifiqués la decisió de la direcció de participar en el referèndum. Amb tot, membres de la coordinadora, especialment dirigents d’EUiA, la formació que ha defensat amb més fermesa el referèndum, com Joan Josep Nuet i David Companyon, sí que participen i participaran en actes que organitzin les diferents entitats sobiranistes en defensa de l’1-O. Menys proclius a exposar-se en públic han estat de moment el coordinador Xavier Domènech i la portaveu Elisenda Alamany, així com la direcció d’ICV, la més contrària a participar en el referèndum perquè considera que és un aval a la DUI.

Fre al veto dels antireferèndum

L’abstenció dels diputats d’ICV a la llei del referèndum, a instàncies de la direcció dels comuns, ja va ser un senyal que aquest espai no volia oferir la imatge d’estar en contra de consultar els catalans sobre el seu futur. Amb aquesta mateixa voluntat inclusiva es va canviar la pregunta inicial a les bases, que era si s’havia de cridar a votar a la consulta o no, i es va eliminar el terme crida per frenar el veto del sector que no se sent interpel·lat per la convocatòria amb les urnes, majoritàriament ecosocialista. La votació va evidenciar l’encert de l’estratègia, perquè els més contraris a validar l’1-O es van aplegar al voltant de l’abstenció i només van sumar una quinzena de suports, respecte als 75 vots que va obtenir la proposta de la direcció de preguntar si “CatComú ha de participar en la mobilització de l’1 d’octubre”. Al preàmbul de la pregunta també es va introduir la necessitat de “fer front a qualsevol tipus de repressió, inhabilitacions i suspensions de l’Estat” amb la mateixa voluntat de sumar aquest sector.

D’aquesta manera, CatComú aplanava el camí per participar en l’1-O. També va ser el posicionament majoritari entre els afiliats a les trobades territorials que la confluència va organitzar la setmana passada. Un posicionament que les bases han defensat ara en la votació telemàtica que s’ha portat a terme des de dimarts fins ahir per validar l’aposta de la coordinadora de no donar l’esquena al referèndum. Tot i no fer campanya, la predisposició de Domènech i Colau a votar l’1-O és un reclam, a parer dels comuns, per fomentar el vot.

stats