Política 03/01/2020

Els comuns defensaran un referèndum d'autodeterminació si tenen presència a la taula de diàleg

Asens també admet que seran "flexibles" i estan disposats a escoltar "noves propostes"

Mireia Esteve
2 min
Els comuns portaran un referèndum d'autodeterminació si tenen presència a la mesa de diàleg

BarcelonaEls comuns diuen no renunciar al seu programa electoral i que, si tenen presència a la taula de diàleg entre governs que s'ha de constituir en les pròximes setmanes, hi proposaran un referèndum d'autodeterminació. "Hi anirem amb la via escocesa, cosa que ja portàvem al programa", ha explicat el portaveu d'En Comú Podem al Congrés de Diputats, Jaume Asens, en una atenció als mitjans de comunicació aquest divendres al matí. Ara bé, ha admès que la seva posició serà "flexible i no dogmàtica". "Estem disposats a escoltar noves propostes per arribar a un acord que sigui ratificat per la ciutadania", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vigília que comenci el ple al Congrés que ha d'investir Pedro Sánchez en segona volta, Asens ha assegurat que encara no està decidit qui s'asseurà en aquesta taula de diàleg per part del futur executiu espanyol. "Ho decidirà el govern quan estigui constituït", ha explicat el diputat dels comuns. De tota manera, ha assegurat que no és "imprescindible" que hi hagi un representant d'En Comú Podem perquè, segons ha dit, Unides Podem defensa els mateixos postulats que els comuns per resoldre la crisi territorial amb Catalunya. "Unides Podem defensa el mateix que defensem nosaltres [...]. No tenim discrepàncies amb Unides Podem per resoldre el conflicte a Catalunya", ha subratllat.

Poca estona després de pronunciar aquestes paraules, Asens les ha matisat en una entrevista a La Sexta, on ha afirmat que el govern espanyol haurà de fixar una postura comuna i que els partits que conformaran l'executiu no hauran de posar sobre la taula la seva pròpia postura. "El futur govern haurà de discutir la posició", ha dit. Ara bé, el diputat dels comuns ha assegurat que no es pot "descartar res" i en aquesta taula de diàleg entre governs s'hi ha de "poder parlar de tot". On els comuns asseguren que defensaran el referèndum d'autodeterminació, segons Asens, serà en la taula de partits del Parlament, però també volen fer-ho en la taula de partits representats al Congrés dels Diputats que encara no s'ha constituït, però que Catalunya en Comú defensava durant la seva campanya electoral.

De la mateixa manera que no està decidit qui formarà part de la taula de diàleg, Asens creu que tampoc és imprescindible que en les reunions d'aquest ens hi siguin els dos presidents català i espanyol. "El que han de tenir és un diàleg fluid i agafar-se el telèfon i parlar de manera regular", ha demanat el diputat dels comuns. "La taula de diàleg no deixa de ser vàlida i útil pel fet que siguin ells dos els que no s'hi asseguin", ha afirmat, ja que considera que "no cal que en totes les sessions hi siguin els dos màxims representants".

Tot plegat, Asens ho ha dit arran de les crítiques de JxCat a l'acord. I en aquest sentit, ha demanat tant al partit del president de la Generalitat com a ERC que abandonin la "competència descarnada de fa anys". "Que alcin la mirada i superin el tacticisme. Que treballin per construir consensos i ponts allà on s'han aixecat trinxeres", ha exigit.

stats