EL NOU MAPA POLÍTIC
Política 22/08/2016

Els ‘comuns’ presentaran el nou partit el primer trimestre del 2017

Al gener celebraran una convenció programàtica per posar les bases del seu propi full de ruta

Sara González
3 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, en un míting.

BarcelonaEls comuns posaran aquesta tardor tota la carn a la graella per confeccionar un nou partit d’esquerres capaç d’erigir-se en alternativa de govern. Deslliurats -si més no, per ara- de la pressió d’haver d’encarar eleccions, han dissenyat un calendari per poder presentar la nova formació el mes de febrer o març del 2017. Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA debatran en el curs polític que arrencarà aquesta tardor com ha de ser l’estructura d’un partit que aspira a unificar militàncies i a tenir una direcció sense quotes. Però també quin ha de ser el seu full de ruta en un moment en el qual pactar amb el govern espanyol un referèndum vinculant sobre el futur de Catalunya és pràcticament impossible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, la que el 25 de gener va proposar la necessitat de configurar un nou espai polític. Ho feia just després que En Comú Podem hagués guanyat les generals a Catalunya i sent conscient que la gran assignatura pendent dels comuns és ser forts al Parlament. Els partits que han format part de les confluències no han deixat de debatre des d’aleshores de portes endins per preparar el terreny, però la repetició de les eleccions espanyoles va ajornar la previsió inicial, que era poder presentar el nou partit aquesta mateixa tardor.

Dos debats en paral·lel

A partir del setembre es reprendran els debats i els dirigents que actuaran d’enllaç de les formacions tindran dues línies d’actuació. Per una banda, s’afrontarà l’estructura organitzativa fent-ne partícips les bases a nivell territorial. En paral·lel, es treballarà en el disseny de la proposta política, que pivotarà al voltant d’una República Catalana on es garanteixin les sobiranies. No només a nivell nacional sinó també social. Tot i això, serà inevitable que bona part del focus se centri a com articularan la proposta de referèndum vinculant que abanderen tenint en compte que sembla poc probable que es pugui acordar a curt termini amb el govern espanyol.

Fonts coneixedores de com s’afronta la construcció del nou partit expliquen que, tenint en compte que l’actual full de ruta independentista està en una situació de “bloqueig” i que pot fer aigües si la CUP no aprova els pressupostos ni dóna suport a Carles Puigdemont en la qüestió de confiança, es buscarà forçar una correlació de forces a Catalunya a favor del referèndum per forçar una negociació a Madrid.

Al mes de gener els comuns tenen previst celebrar una convenció programàtica per donar veu a les bases. En el procés de confecció del nou partit també hi haurà, segons ha pogut saber l’ARA, “fitxatges” de persones de renom, algunes de les quals van ser convidades a la conferència que Xavier Domènech va fer durant la campanya electoral del 26-J per reivindicar el projecte dels comuns. En aquell acte hi van assistir, entre d’altres, Arcadi Oliveras, Vicenç Navarro, Josep Maria Vallés, Josep Ramoneda i Oriol Bohigas.

Ara bé, des de l’actual confluència admeten que una nova i inesperada convocatòria electoral tornaria a fer miques el calendari i els obligaria a presentar-se, de nou, en coalició. A hores d’ara treballen amb la previsió que les eleccions catalanes siguin a la tardor del 2017 i que no hi hagi unes terceres generals el 25 de desembre.

El capítol més complex serà articular com es crea un nou partit a partir d’altres que ja existeixen. Admeten que aquesta és la part que a hores d’ara està més verda. La intenció de Colau és crear “un nou subjecte en igualtat de condicions” per a tots els que en formin part i en el qual cada persona sigui un vot. Això vol dir posar fi a les quotes que han marcat la confecció de les llistes de les confluències en funció del pes que tenia cada partit, un assumpte delicat per a formacions que, com ICV i EUiA, volen preservar el perfil propi i fer valer la seva estructura territorial.

ICV demana a la CUP fer caure Puigdemont

La coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, va reclamar ahir a la CUP que no doni suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança del 28 de setembre. En una entrevista a Efe, va considerar “molt decebedor” que “un partit que es reivindica com a anticapitalista i d’esquerres” doni suport a un Govern dirigit per la “dreta catalana”. Ribas va desafiar els cupaires a deixar de ser “la crossa” de l’antiga Convergència, ja que en vuit mesos de legislatura “ha quedat clar” que Junts pel Sí vota sovint “com una coalició de dretes”. Qui segur que no donarà suport a Puigdemont serà Catalunya Sí que es Pot, tal com va anticipar ahir Ribas.

stats