Els comuns es reuniran els pròxims dies amb el PSC i ERC per negociar la investidura

Els republicans també tenen previst trobar-se amb JxCat aquesta mateixa setmana

2 min
Jéssica Albiach en la valoració dels resultats

BarcelonaERC i la CUP van obrir ahir la veda per començar a negociar la investidura de Pere Aragonès i està previst que els pròxims dies els republicans es reuneixin amb JxCat i també els comuns. L'objectiu del candidat republicà continua sent bastir una aliança àmplia a favor del dret a l'autodeterminació i l'amnistia per al pròxim govern de la Generalitat, tot i que JxCat i també En Comú Podem es veten mútuament. Precisament, els de Jéssica Albiach tenen agendades dues trobades amb ERC i també el PSC perquè el seu objectiu continua sent una aliança d'esquerres i, per tant, treballar perquè socialistes i republicans deixin enrere l'intercanvi de vetos.

Els comuns han avisat Salvador Illa que no participaran en una "investidura fake", és a dir, que no tingui prou suport per tirar endavant. Per això han instat el candidat socialista a buscar-ne abans i l'han convidat a mirar cap a ERC. Ara bé, els republicans no tenen cap intenció de deixar perdre l'oportunitat de presidir per primera vegada des de la Segona República la Generalitat i continuen mantenint el veto a investir qualsevol candidat socialista. Però els comuns s'han obert a altres fórmules de govern, com un en minoria amb ells i ERC i el suport extern del PSC. Les dues trobades que els comuns tindran entre finals d'aquesta setmana i principis de la que ve amb socialistes i republicans haurien de servir per començar a valorar si l'aliança d'esquerres que proposen és realment viable.

La reunió amb ERC també servirà per veure si els republicans poden convèncer els de Jéssica Albiach de sumar-se d'alguna manera a un acord de cara a un govern de la Generalitat presidit per Pere Aragonès, que també intenta convèncer la CUP perquè hi entri amb ERC i JxCat. Els comuns tenen previst tancar una data per reunir-se amb la CUP, tot i que sempre han descartat una aliança amb els anticapitalistes perquè consideren que tenen massa discrepàncies en l'estratègia per resoldre el conflicte català.

D'entrada, el que ja es va acabant de definir són els equips negociadors. Per part del PSC hi haurà Eva Granados, Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno, tots quatre diputats electes de la legislatura vinent, mentre que per la banda dels comuns s'asseuran a negociar els diputats David Cid i Conchi Abellán, la coordinadora nacional del partit i exalcaldessa de Castelldefels, Candela López, i el regidor barceloní Jordi Martí. Aquest dimecres ja es van trobar els dos equips negociadors d'ERC i la CUP. Per la banda dels republicans hi van ser Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové, mentre que la CUP va triar Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer, tots diputats elegits el 14 de febrer.

stats