ERC i la CUP obren la negociació defensant un gir a "l’esquerra" del pròxim Govern

Els dos partits s’emplacen a tornar-se a veure la setmana que ve

, , i
Quim Bertomeu, Xavi Tedó i Núria Orriols
4 min
Pere Aragonès, a la seva arribada al Parlament

BarcelonaERC i la CUP han inaugurat oficialment les negociacions posteleccions amb una reunió bilateral aquest dimecres al migdia. Ha sigut una primera presa de contacte i els equips negociadors es tornaran a trobar la setmana que ve amb la vista fixada en la investidura de Pere Aragonès, que s'hauria de sotmetre a la votació del Parlament abans del 27 de març. De la trobada n'han sortit dos comunicats amb poques concrecions però amb una coincidència remarcable: les dues formacions creuen que el moviment polític independentista ha crescut i ha virat cap a "l'esquerra", i que això s’hauria de notar en la legislatura que ara s’obrirà i en les polítiques del pròxim Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la part republicana, els escollits per dur a terme les negociacions són Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové, tots quatre diputats electes. La CUP també ha triat quatre diputats per abordar els contactes: Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer –Guanyem assegura que pròximament també hi tindrà un representant–. La primera cosa que han fet els dos partits ha sigut analitzar el resultat electoral de diumenge passat, que consideren que els reforça. Els republicans, perquè s'han convertit en la força independentista capdavantera al Parlament –per un escó de marge respecte a JxCat–, mentre que la CUP ha crescut de quatre a nou diputats.

Així, d'aquesta trobada inaugural se n’ha desprès una visió coincident que els dos partits han reflectit de la mateixa manera. "El moviment polític creix per l'esquerra", ha destacat ERC al seu comunicat. "Els resultats del 14 de febrer evidencien una voluntat clara de la població d'un gir cap a l'esquerra", hi ha coincidit la CUP. Ara caldrà veure si es posen d'acord en com s'ha de traduir aquest gir en la configuració i les polítiques del pròxim Govern. Per exemple, haurà de tenir efectes sobre la conselleria d’Interior? Cap partit vol parlar encara del repartiment de carteres –els cupaires ni tan sols han decidit si volen formar part de l'executiu–, però la CUP ja s’ha tornat a mostrar molt crítica aquest mateix dimecres amb l’actuació dels Mossos en les protestes contra l’empresonament de Pablo Hasél. La diputada Maria Sirvent ha dit que el model d'ordre públic "dificulta" les negociacions per a la investidura i ha demanat un gir de "180 graus".

ERC: rapidesa i discreció

Esquerra s'ha autoimposat la màxima discreció en les negociacions. "És importantíssim perquè vagin bé", justifiquen des de la direcció. Malgrat aquesta discreció, ha sigut una primera declaració d'intencions que la primera organització amb la qual s'hagi volgut reunir hagi sigut la CUP i no JxCat. Amb això han volgut recalcar dues qüestions: que els correspon encapçalar les converses en tant que partit independentista més votat i que no volen que el pròxim Govern sigui un binomi JxCat-ERC, sinó que compti amb la CUP i, si pot ser, també amb els comuns.

Aquest mateix dimecres ho ha verbalitzat el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián: "Les esquerres independentistes i autodeterministes han guanyat. Hem guanyat i sumem com mai". És un toc d'atenció a JxCat, que els republicans situen en el centredreta –tot i que el partit de Puigdemont rebutja aquesta etiqueta–. L'obsessió d'Esquerra és que la pròxima legislatura no es repeteixi l'esquema de l'actual, és a dir, un govern ERC-JxCat sense suport estable al Parlament i abocat a la tempesta constant. Així, volen convèncer la CUP i els comuns perquè s'involucrin en el Govern, ja sigui formant-ne part o donant-hi suport extern. Fonts republicanes asseguren que, abans de la segona reunió que han anunciat que faran amb la CUP, establiran els primers contactes amb JxCat i els comuns, que podrien ser aquesta mateixa setmana.

Dolors Sabater

El debat de la CUP

Pel que fa a la CUP, haurà de gestionar en les pròximes setmanes el resultat del 14 de febrer, que la situa un cop més com a decisiva per desencallar la legislatura. De moment, la primera cosa que ha promès ha sigut "voluntat de transparència i claredat" en el procés de negociació. De totes les decisions que haurà de prendre, la més transcendent és si per primera vegada voldrà formar part del Govern. La decisió promet generar un intens debat entre els sectors que formen l’organització. Si dilluns Poble Lliure defensava la necessitat de "contribuir a la formació" d'un nou executiu independentista "amb un programa de mínims", aquest mateix dimecres Endavant ha advocat per mantenir-se a l'oposició. Endavant considera que la CUP no es pot permetre "participar en un govern autonòmic sota la tutela d’Esquerra i Junts, que sostenen acusacions particulars contra independentistes" i basen l’acció política "en un procés de negociació amb l’Estat". A més de reunir-se amb ERC, la CUP també engegarà una ronda de contactes "amb organitzacions, agents cívics i socials i entitats diverses per abordar temes de capital importància per a aquest nou cicle".

JxCat: 'Wait and see'

Des de Junts per Catalunya la consigna és wait and see, perquè creuen que la iniciativa ha de venir d'Esquerra. Es mostren disposats a investir Pere Aragonès i advoquen per fer valdre la majoria absoluta independentista, però també creuen que s'ha de pactar una estratègia compartida per evitar les discrepàncies de la legislatura passada. En aquest sentit, veuen amb recel que ERC insisteixi en incorporar-hi els comuns i en fer prevaldre l'eix ideològic d'esquerres excloent-ne Junts. Fonts del partit lamenten que els republicans els vulguin situar en aquest marc qualificant-los de "dreta", perquè defensen que el tronc principal de Junts és l'independentisme i a dins també hi ha sensibilitats d'esquerres. En tot cas, internament els dirigents s'han conjurat per mantenir un perfil baix i no comentar públicament el que diguin els republicans. "No ens situaran com a culpables d'un no acord", afirmen les fonts, i remarquen que només hi ha dues opcions i ERC s'ha de decidir: "O una majoria absoluta independentista entre ERC, JxCat i la CUP, o un tripartit entre ERC, els comuns i el PSC".

En tot cas, asseguren que no tenen pressa i que el ritme el marcarà Esquerra. Junts encara no ha definit l'equip negociador, però diverses fonts consultades hi situen el vicepresident del partit, Josep Rius, que és un dels homes de l'expresident Carles Puigdemont a Barcelona, i altres membres en coordinació també amb el secretari general, Jordi Sànchez, i la candidata, Laura Borràs. La negociació per a la investidura ja està en marxa.

stats