Política 16/01/2014

Madrid cedeix a Euskadi set nous impostos, entre ells el de dipòsits bancaris

El govern espanyol destaca que l'acord "és bo per al desenvolupament econòmic del País Basc i el seu encaix en la Constitució espanyola"

Efe
2 min
El ministre Montoro, durant la reunió de la comissió mixta del concert econòmic / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i el conseller basc d'Hisenda i Finances, Ricardo Gatzagaetxebarria, han compartit avui la necessitat d'abordar aquest any les diferències que tenen els governs espanyol i basc sobre la quota basca. Així ho han assegurat en roda de premsa Gatzagaetxebarria i el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, després de la reunió de la Comissió Mixta del Concert Econòmic, en què el govern espanyol ha transferit al basc la gestió de set nous impostos, que suposaran uns ingressos d'uns 70 milions d'euros. Entre ells hi ha el dels dipòsits bancaris, negat en el seu moment a Catalunya, a la qual, a més, el govern espanyol no compensarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els nous impostos hi ha el relatiu a activitats de joc, que permetrà recaptar a les hisendes basques el 20% de l'import dels premis de loteria. Aquest impost s'ha cedit amb caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2013, i gràcies a ell la hisenda guipuscoana obtindrà una cinquena part de l'import del premi de la grossa de Nadal que va caure a Arrasate el 22 de desembre.

Al costat d'aquest, s'han transferit els impostos dels dipòsits en entitats de crèdit, producció d'energia elèctrica, producció i emmagatzematge d'energia nuclear, hidrocarburs, gasos fluorats i activitats de joc. No s'inclou en l'acord la liquidació de la quota –la quantitat que el País Basc paga a l'Estat per les competències no transferides– dels sis últims anys, atès que no s'han resolt les discrepàncies sobre aquestes quanties que hi ha entre els dos governs.

No obstant això, Gatzagaetxebarria ha explicat que Montoro i ell han compartit una reflexió sobre la necessitat d'abordar en l'horitzó de 2014 "un treball en comú" per poder saldar les diferències que el govern central i el basc tenen en matèria de quota. El secretari d'estat d'Administracions Públiques, per la seva banda, ha ratificat les paraules del conseller i ha assegurat que la intenció del ministeri és "solucionar" aquest any tots els aspectes relacionats amb el finançament de les comunitats autònomes. Beteta ha assenyalat que això inclou parlar sobre la quota i també sobre un nou sistema de finançament autonòmic i local . Amb aquest propòsit ha anunciat que aquest mateix mes es reunirà el grup de treball per avaluar el model de finançament autonòmic dins del Consell de Política Fiscal i Financera, pas previ a la negociació d'un nou sistema.

"Estretors econòmiques les patim totes les administracions públiques", ha emfatitzat Beteta, segons el qual acords com aquest amb el govern basc transmeten confiança en l'economia i en les institucions: "És bo per al desenvolupament econòmic del País Basc i el seu encaix en la Constitució espanyola", ha postil·lat. "Un acord de normalitat com el d'avui demostra confiança, que som un estat viable, capaç d'arribar a acords entre les seves comunitats", ha afegit.

stats