La governabilitat de l'Estat
Política 19/12/2023

El Congrés torna a plantejar eliminar l'enaltiment del terrorisme i les injúries a la Corona: ara sí?

El PSOE, tot i expressar dubtes, permetrà la presa en consideració de la iniciativa de Sumar

3 min
L'hemicicle del Congrés de Diputats durant l'inici de la nova legislatura.

MadridLa possibilitat d'eliminar els delictes d'enaltiment del terrorisme i d'injúries a la Corona del Codi Penal torna al Congrés. El debat no és nou perquè en legislatures anteriors ja s'havia engegat la tramitació d'iniciatives semblants, que mai han acabat de prosperar. En l'anterior, una proposta calcada d'Unides Podem va estar gairebé dos anys tramitant-se. L'avançament electoral la va fer decaure definitivament. La primera iniciativa de Sumar que arriba a un ple aquesta legislatura planteja tornar-ho a intentar. El PSOE ha permès amb el seu sí que la proposició de llei del seu soci de coalició sigui presa en consideració aquest dimarts i es debati a la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demanem al PSOE que després de tres legislatures, aquesta ja ho aconseguim", ha dit el diputat de Sumar Enrique Santiago. La legislatura anterior, Unides Podem va assenyalar el PSOE per l'ampliació reiterada del període d'esmenes que va mantenir la llei congelada. Ho han recordat els socis de la majoria plurinacional, també partidaris de la reforma. "Senyors del PSOE, ara sí? Ara toca, ara no toca, ho tenim clar, no encara?", ha preguntat el diputat de Junts Eduard Pujol. També la diputada d'ERC Pilar Vallugera ha reclamat tant al PSOE com a Sumar que "no la deixin en un calaix" i es deroguin aquests delictes "d'una punyetera vegada" després d'una desena d'intents, també impulsats pels grups independentistes. "És una història que recorda el mite de Sísif. Cada legislatura cal fer pujar la iniciativa fins al cim de la muntanya perquè finalment decaigui i així haver de tornar a considerar de nou l'ascensió en la següent i, així, repetir el cicle una vegada i una altra", ha lamentat el diputat del PNB Mikel Legarda.

Sumar defensa una reforma del Codi Penal "encaminada a la llibertat d'expressió" que suprimeixi diversos articles, entre els quals el que pena amb entre un i tres anys de presó l'enaltiment del terrorisme. "Resulta de difícil encaix en un sistema democràtic i ha de ser derogat urgentment, tal com ja sol·liciten les principals associacions de drets humans d'àmbit estatal i internacional", diu el text, que assegura que en cap moment hi haurà "desprotecció" del col·lectiu de víctimes.

Un altre dels articles que Sumar vol suprimir és el que preveu condemnes d'entre sis mesos i dos anys de presó per calumniar greument la monarquia, un delicte que fa temps que està en el punt de mira del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i pel qual han estat condemnats els rapers Valtònyc i Pablo Hasél. A més, la formació planteja derogar els delictes d'ultratge a símbols de l'Estat així com l'ofensa a sentiments religiosos.

El portaveu del PSOE, Patxi López, ha advertit que el vot a favor dels socialistes no implica un aval al conjunt de la iniciativa. "No estem d'acord amb alguns dels continguts concrets", ha dit en roda de premsa abans del ple. Ara bé, ha defensat la necessitat de tenir un "debat seriós i profund sobre la llibertat d'expressió" i ha explicat que quan arribi el text en comissió caldrà "marcar-ne els límits". En aquest sentit, López ha expressat dubtes sobre l'eliminació del delicte d'enaltiment del terrorisme.

Condemnes a Espanya del TEDH

Malgrat aquests dubtes, la diputada del PSOE Isaura Leal ha defensat en el ple la necessitat de revisar aquests delictes recordant les condemnes a Espanya del TEDH en relació amb la llibertat d'expressió. Leal ha esmentat una de les més recents, el cas Fragoso Dacosta resolt aquest mes de juny. Estrasburg va anul·lar una condemna de multa a un sindicalista gallec que el 2014 va cridar en una protesta que calia cremar la bandera espanyola.

Els socialistes han esgrimit aquestes resolucions per respondre a les crítiques del PP i Vox, contraris a les modificacions. Ara bé, Leal ha deixat clar que "la posició del PSOE no ha variat" i que la reforma ha d'estar "allunyada de posicions maximalistes i extremistes". Els socialistes hi registraran, per tant, esmenes per rebaixar el contingut de la iniciativa de Sumar, ja que volen limitar els canvis a allò que ha qüestionat la jurisprudència i fer-ho "atenent al principi de proporcionalitat".

Resposta de Feijóo

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reaccionat amb una proposta que va en sentit contrari. En una entrevista a Telecinco aquest dimarts a la nit, Feijóo ha anunciat que el PP reclamarà al Congrés la prohibició dels homenatges a terroristes, la possibilitat d'indultar-los i que els condemnats per delictes de sang puguin anar en llistes electorals. A parer dels populars, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "compra l'agenda del radicalisme" i assumeix el full de ruta dels independentistes.

stats