CONSELL EXECUTIU
Política 27/10/2015

El Govern avisa Rajoy que està "en disposició" d'aprovar lleis cap a l'estat català tot i estar en funcions

La vicepresidenta Neus Munté adverteix la CUP que Mas segueix sent el "millor candidat" per ser president de la Generalitat

Oriol March
2 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en roda de premsa / ACN

BarcelonaReacció preventiva del Govern a la compareixença urgent que ha convocat el president espanyol, Mariano Rajoy, per reaccionar a la presentació, per part de Junts pel Sí i la CUP, de la declaració d'inici del procés cap a l'estat català. "Demanem respecte a la llibertat d'expressió i a la democràcia", ha assenyalat la vicepresidenta Neus Munté, que ha apuntat que l'executiu s'ha assabentat de la compareixença de Rajoy just quan estava reunit com fa cada dimarts. La dirigent de CDC ha assenyalat que l'executiu està "en disposició" de continuar amb els "treballs preparatoris" de les lleis sobiranistes tot i estar en funcions. "Constato novament una amenaça explícita com les moltes que hem tingut en aquests temps", ha apuntat sobre les paraules del líder del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els parlaments democràtics han de canalitzar els mandats democràtics. I això és el que vol fer el Parlament", ha apuntat Munté sobre la declaració independentista, que en un principi s'ha de dur a l'hemicicle la setmana vinent en un ple que se celebrarà abans del debat d'investidura. En la resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP, avançada per l'ARA divendres passat, es deixa clar que el Tribunal Constitucional (TC) està "deslegitimat" i que les seves sentències no faran que el sobiranisme emprengui la marxa enrere.

"Estem davant d'una proposta de resolució que ha estat registrada aquest matí. Això ha d'iniciar una determinada tramitació parlamentària. No sé com s'impugna un document de posicionament polític", ha assenyalat la vicepresidenta. "No pot ser una provocació: és tant com negar la llibertat d'expressió i el compliment dels mandats democràtics", ha considerat. "Al resultat del 27-S no se li pot negar la legitimitat", ha afegit.

Sobre el TC, Munté ha explicat que el Govern ha demanat al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) la reforma del tribunal, perquè "comporta un canvi qualitatiu important en les funcions encomanades a la institució i pot alterar l'equilibri i el joc de contrapesos amb la resta de poders de l'Estat establerts per la Constitució del 1978".

En referència al debat sobre la investidura, la vicepresidenta ha assenyalat que Artur Mas segueix sent el "millor candidat" malgrat el rebuig de la CUP, que aquest dimarts s'ha tornat a fer patent al Parlament.

stats