Política 20/06/2022

El Consell de Garanties avala per unanimitat el decret del Govern per respondre al 25%

Considera que ometre que el castellà és vehicular no és el mateix que rebutjar-ho

ARA
2 min
La solitud de la professora de català

BarcelonaEl Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat per unanimitat el decret del Govern per donar resposta al 25% de castellà a l'escola. Com recull l'ACN, l'òrgan constata que la norma no vulnera ni la Constitució ni l'Estatut "pel que fa a l'omissió de la declaració del castellà com a llengua vehicular", ni tampoc amb la renúncia a aplicar percentatges lingüístics. Van ser Vox, Cs i el PP els que van portar el decret al Consell i els que probablement faran el mateix a partir d'ara al Tribunal Constitucional tant amb aquest decret com amb la nova llei del català a l'escola, que també va rebre el vistiplau del CGE. En tot cas, el decret –en vigor des del 30 de maig– ja pot ser convalidat pel Parlament amb els vots d'ERC, JxCat i els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fet que el decret només faci esment al català com a llengua vehicular "no és inconstitucional i no suposa en cap cas l'exclusió de la llengua castellana com a llengua docent". De fet, el CGE recorda que la doctrina del TC només consideraria inconstitucional que s'exclogués el castellà com a llengua docent, cosa que el decret no fa. A més, fa notar que la llei estatal d'educació tampoc qualifica aquesta llengua de vehicular "i no ho ha fet mai, a excepció del període en què va estar vigent la Lomce". També argumenta que la igualtat de llengües en l'ensenyament "no ha estat mai exigida": "Al contrari, s'ha admès amb tota naturalitat que el tractament de les llengües sigui diferent en els diversos sistemes educatius que existeixen a les comunitats autònomes".

Pel que fa al 25%, el dictamen assenyala que "la regla del mínim del 25% d'ús vehicular per a cada una de les llengües oficials, establerta en la sentència del TSJC, no es converteix en paràmetre de constitucionalitat ni d'estatutarietat que vinculi el legislador i que, per tant, l'obligui a respectar-la". L'informe diu que correspon a la Generalitat regular el tractament de les llengües oficials a l'ensenyament no universitari i, en conseqüència, "determinar la via o el sistema mitjançant el qual s'han de garantir".

El Consell de Garanties també conclou que el decret llei, conjuntament amb la llei sobre el català aprovada al Parlament, ha configurat "un sistema que descarta la imposició normativa d'uns percentatges taxats i que trasllada als centres educatius la concreció de l'ús del català i castellà en el seu si". I sosté que el sistema que defuig els criteris percentuals és fruit d'una decisió "constitucionalment legítima" del Govern. El decret preveu, a més, que sigui el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, el responsable de validar els projectes lingüístics dels centres.

stats