Política 21/12/2018

Tretze detinguts pels enfrontaments entre manifestants i mossos d'esquadra

El SEM ha atès 62 persones, 57 per contusions. Entre els ferits, cap d'ells greu, hi ha 35 agents dels Mossos

G. Garrido / P. Esparch / A. Cadanet / G. Fageda / S. Soro
4 min

BarcelonaEls manifestants han començat a omplir des de les 8 del matí les tres columnes que han envoltat la Llotja de Mar: una per la Via Laietana, una pel Moll de Fusta i una altra pel carrer Comerç. L'avinguda del Paral·lel –per on passava la columna que es dirigia al Moll de la Fusta– ha sigut el punt més calent. En total els Mossos han detingut tretze persones: 10 a Barcelona –set a Drassanes, una a la Via Laietana, una a la plaça Antonio López i una a la plaça Urquinaona– i tres més a l'Ampolla, a Terres de l'Ebre, un dels punts on els CDR han provocat talls de carreteres. Dels tres detinguts a l'Ampolla, dos han quedat en llibertat hores més tard a l'espera que els citi el jutge.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 62 persones pels aldarulls al centre de Barcelona, 57 per contusions. Entre els ferits hi ha 35 agents dels Mossos. Vuit persones han sigut traslladades a centres mèdics, tot i que cap dels casos és greu. El departament de Salut ha informat que 15 persones més han anat a centres sanitaris de Barcelona per ser ateses, la gran majoria per contusions i cap d'elles de gravetat.

Moment de la càrrega dels Mossos contra els manifestants a l'avinguda Paral·lel
Carregues a Drassanes, a Barcelona.

A l'entorn del Paral·lel s'ha concentrat un grup d'encaputxats i els Mossos han fet algunes càrregues. Segons fonts policials, alguns manifestants han llançat pintura a terra per "dificultar" la seva tasca. Els concentrats també han llançat bengales, que han omplert la via de fum vermell. S'ha avançat la línia policial per recuperar un espai de seguretat davant la possible crema de contenidors i, poc abans de les 12, hi ha hagut un enfrontament tens entre mossos i manifestants. La tensió a Drassanes i Paral·lel s'ha mantingut al llarg de tot el matí, amb càrregues puntuals i llançament d'objectes.

Càrregues policials a Drassanes.
Un manifestant llança cervesa als Mossos d'Esquadra
Agents dels Mossos tacats per pintura al Paral·lel
Tensió al Paral·lel, on els Mossos han anunciat càrregues

El punt on s'ha concentrat més gent a primera hora ha sigut la Via Laietana. A les 9 del matí els Mossos han fet una detenció per desordres públics. El detingut portava material que podria ser per elaborar algun artefacte incendiari o explosiu, segons han confirmat a l'ARA fonts policials. Els manifestants han ocupat la via i han començat a avançar cap a la Llotja, amb consignes contra els Mossos i amb crits de "Llibertat presos polítics".

El perimetre al voltant de la Llotja de Mar, encerclada pels Mossos.

Tot i que la convocatòria l'han fet els CDR, els col·lectius que s'han concentrat a les tres columnes han sigut diversos. A l'Estació de França, per exemple, s'han agrupat des de les 8 del matí membres de Metges per la República, Bombers de Barcelona i estibadors del port. A la zona hi havia un cordó policial de seguretat, i els agents demanaven la documentació als passatgers o treballadors que volien accedir al perímetre acordonat.

Perímetre de seguretat al voltant de la Llotja de Mar

Els cossos policials han establert des de primera hora una primera zona de seguretat al voltant de la Llotja de Mar, custodiada per agents de la Policia Nacional. Uns 200 metres enllà s'ha fet una segona corona simètrica a la primera, en aquest cas controlada pels Mossos. També s'ha habilitat una zona més extensa que ja no disposa de contenidors, per evitar que els manifestants poguessin trobar ampolles de vidre i llançar-les als agents.

Les mobilitzacions han provocat problemes de mobilitat, i el transport públic pateix afectacions. A partir de les 10.30 h els ministres han començat a arribar a la Llotja de Mar, on han sigut rebuts per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

A la Llotja de Mar estava tot preparat per al consell de ministres i la roda de premsa posterior. Tot i això, l'ambient ha sigut tens al Pla de Palau durant el congrés de ministres.

Al llarg de la setmana els CDR han anat convocant les diferents concentracions al voltant de la Llotja de Mar, acompanyats de talls a les carreteres i una manifestació unitària als Jardinets de Gràcia, que tindrà lloc a les 18 hores.

L’abast de la protesta del 21-D, la gran incògnita

Els tres detinguts de l'Ampolla

A l'Ampolla, els Mossos han detingut tres persones, tots per desordres públics i danys, i el tercer també per incendi i resistència i desobediència a agents de l'autoritat, segons han informat fonts del cos a l'ARA. La CUP, però, ha denunciat que l'operació de la policia catalana en aquesta localitat ha estat "completament il·legal". "Un grup nombrós i indeterminat d'agents antidisturbis han entrat dins un establiment del municipi i han destrossat tot el bar, així com han detingut a dues persones", es queixen des de l'organització anticapitalista. "Posteriorment als incidents, agents dels Mossos d'Esquadra de la zona s'han personat a l'establiment, i quan les persones que han estat víctimes d'aquesta agressió han relatat el succeït els Mossos han respost “truqueu la policia”", afegeixen.

Davant d'aquests fets, la CUP ha demanat al delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarès, al conseller d'Interior, Miquel Buch, i al president de la Generalitat, Quim Torra, a aclarir aquests fets i a informar públicament si la intervenció "ha estat una ordre de la Generalitat, o per si contra, ha estat una acció decidida unilateralment pels agents dels Mossos d'Esquadra que s'han desplaçat avui fins a l'Ampolla".

stats