Política 13/12/2019

Sánchez torna als termes de Pedralbes i situa el diàleg en el marc de "la seguretat jurídica"

El president espanyol en funcions diu que trucarà a Torra dimarts, però avisa: "Crida l'atenció que qui demana diàleg ara el critiqui"

Laia Forès / Anna Mascaró
3 min
l president Pedro Sánchez aquest matí a Brussel·les

Madrid / BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recuperat el concepte de "seguretat jurídica" per emmarcar el diàleg amb Catalunya. "Diàleg i seguretat jurídica, aquest serà el plantejament que farem", ha recalcat el president en funcions. Són els mateixos termes que es van utilitzar en la declaració de Pedralbes que el desembre del 2018 va consensuar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en què apostaven per "potenciar espais de diàleg" amb l'objectiu d'avançar en una resposta democràtica a les demandes de la societat catalana "en el marc de la seguretat jurídica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, en la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació des de Brussel·les després d'assistir a una reunió del Consell Europeu, Sánchez ha evitat respondre al president d'ERC, Oriol Junqueras, que en una entrevista a La Razón ha avisat el PSOE que els republicans es mantindran en el no a la investidura si no hi ha una taula de negociació entre governs per parlar de tot, amb un calendari i uns mecanismes de compliment dels possibles acords. Sánchez s'ha limitat a afirmar que "el diàleg ha de ser el mètode per resoldre conflictes polítics".

En el marc de les negociacions per la investidura, la Moncloa s'ha posat en contacte aquest divendres amb la Generalitat per concretar la trucada que s'ha de produir dimarts en la ronda d'interlocució del govern de l'Estat amb els presidents autonòmics. Fonts de la Generalitat informen que han proposat les 8 del matí per motius d'agenda, mentre que des de la Moncloa informen que encara estan tancant l'hora. A banda, des de Brussel·les, Sánchez també ha llançat un avís al president català: "Crida l'atenció que qui demana diàleg ara el critiqui". El president espanyol en funcions, amés, ha defensat el "diàleg inclusiu".

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, també s'ha mantingut en l'ambigüitat sobre la qüestió en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Quan li han preguntat pel format que hauria de tenir el diàleg entre els governs català i espanyol, la ministra portaveu ha dit que és "competència" dels partits polítics que estan conversant. Amb tot, Celaá ha sigut clara per rebutjar rotundament el dret a decidir: "Amb tota claredat el pretès dret d'autodeterminació no té cap encaix legal en el sistema democràtic espanyol, europeu o internacional". En el mateix sentit, ha recalcat que el govern espanyol encara està estudiant si impugnarà la moció sobre el dret d'autodeterminació que el Parlament va aprovar el 24 d'octubre.

Crítiques a l'oposició

Per la seva banda, Sánchez s'ha mostrat especialment crític amb el PP. "Diu que cal dir a Navarra Suma i a Ciutadans que s'abstinguin per facilitar el govern", però en canvi rebutja les converses del president en funcions amb les diferents forces. Sánchez ha lamentat: "El que no volen i no accepten és que governi el Partit Socialista".

Celaá també ha rebutjat les crítiques de l'oposició, que acusa Pedro Sánchez d'utilitzar els presidents autonòmics de "comparsa" per justificar que obri un diàleg amb el president de la Generalitat, Quim Torra. La ministra portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha justificat que el cap de l'executiu obri una ronda de contactes amb tots els presidents autonòmics. "Les comunitats tenen necessitats que han de solucionar amb el govern d'Espanya. És bastant raonable que [Pedro Sánchez] obri una interlocució amb els presidents", ha subratllat la portaveu.

Isabel Celaá no ha volgut avançar detalls de les negociacions en marxa per a la investidura de Sánchez, que ha qualificat de "discretes", però ha carregat contra la dreta –PP i Cs– per mantenir-se en la seva posició contrària a facilitar la investidura. "Ja tenim candidat formal. No s'entén que a aquestes altures hi hagi forces polítiques de la dreta que es desentenguin de la necessitat de desbloquejar el govern", ha subratllat.

stats