Política 14/12/2019

El consell nacional del PDECat ratifica la integració a JxCat, però la fórmula sobre com fer-ho genera tensió

Alguns dirigents es queixen de la gestió de la direcció del procés participatiu

Núria Orriols
4 min
El consell nacional del PDECat debat la integració a JxCat

BarcelonaEl PDECat ha fet un pas més cap a la confluència amb JxCat, però amb un intens debat intern. El consell nacional del Partit Demòcrata ha ratificat aquest dissabte per àmplia majoria (un 85,5%) la integració de la formació a un “projecte més ampli” amb el nom de JxCat, després que ahir la direcció de David Bonvehí consensués aquest acord com a conclusió del procés participatiu fet als militants. Ara bé, hi ha hagut tensió per la fórmula que s'utilitzarà per fer-ho (no està definida) i també per la gestió que ha fet la direcció del debat de les bases, on han participat 1.500 persones en el marc de 58 assemblees comarcals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els quadres del partit van rebre ahir divendres el resum que ha fet l'executiva del procés participatiu, a més de l'acord de la direcció que se n'ha derivat. Aquest fet ha generat polèmica entre els consellers nacionals (hi ha hagut moltes paraules demandes), ja que segons fonts presents a la reunió a porta tancada diversos membres del partit s'han queixat del poc temps que han tingut per analitzar-ho i alguns, fins i tot, han demanat ajornar la votació sense èxit. Bona part d'ells han signat un manifest, anomenat El Segon Origen, per reclamar un congrés extraordinari on pugui participar tota la militància per integrar-se, totalment, a JxCat.

Per part del sector més reticent a la fusió, també hi ha hagut intervencions donant suport a la confluència amb JxCat, però "no de qualsevol manera", ja que han demanat preservar el partit i també recuperar el discurs més ideològic. "No som ni Esquerra ni la CUP", apuntava un dels consellers nacionals consultats, que aposta per recuperar també l'acció més sectorial del Partit Demòcrata.

Els acords avalats pel consell nacional del PDECat:

"Continuem apostant perquè l'acció política es faci a través del partit"
"El projecte del PDECat aspira a ser una peça clau de JxCat"
"El Partit Demòcrata acorda transitar a JxCat, entès com un projecte ampli"
"El nostre partit reconeix el lideratge del president Puigdemont"

La intervenció de Batet

En tot cas, l'acord de la direcció de "transitar" cap a JxCat ha rebut el suport tant del sector que s'erigeix com a més afí a Puigdemont com dels més moderats del PDECat. El text estava cuinat amb Lledoners i Waterloo en tenia coneixement. La millor prova ha estat quan el president del grup al Parlament, Albert Batet, enquadrat en l'entorn de Carles Puigdemont, ha acabat demanant al consell nacional que voti a favor del que plantejava David Bonvehí, malgrat que en un primer moment n'era reticent. Segons fonts del partit, tant els presos estaven al corrent del que proposaria la direcció del PDECat, ja que Bonvehí i Ferran Bel van ser a la presó per reunir-se amb els exconsellers de JxCat dimecres i dijous amb Jordi Sànchez, president de la Crida.

El document aprovat al consell nacional és el punt de partida de la direcció del PDECat per negociar com es conflueix amb la resta d'actors de l'espai, unes converses que es preveuen difícils perquè el posicionaments són llunyans. Mentre l'entorn de Bonvehí aposta per aprofitar les estructures del PDECat i rebatejar el partit amb el nom de JxCat (una nova refundació), Jordi Sánchez defensa un nou espai "sense sigles" que implica aparcar les dues organitzacions, és a dir, que tant la Crida com el PDECat hibernin o es dissolguin per fer una nova organització política.

En la seva intervenció en obert, el president del PDECat, David Bonvehí, ha apostat per fer de JxCat un "partit fort" i organitzat en una "sola direcció i estructura". "El projecte de JxCat va més enllà del PDECat, però no es pot entendre JxCat sense el PDECat", ha dit Bonvehí, que ha assegurat que el Partit Demòcrata n'ha de ser una "peça clau". Tanmateix, també ha assumit que aquesta no és una "decisió definitiva" i que hi ha diferents camins i "matisos" sobre com arribar-hi, però s'ha compromès a arribar a aquest "horitzó" al més aviat possible.

El consell nacional del PDECat debat la integració a JxCat

Al document de conclusions, al qual ha tingut accés l'ARA, s'aposta per tenir un "partit fort" i que transiti cap a una sola estructura amb JxCat, però també admet que hi ha diferents possibilitats i no concreta la fórmula.

"El nostre partit ha de tenir una única estructura i un projecte clar [...]. S'aposta majoritàriament pel nom de JxCat, amb diferents fórmules per vertebrar-lo, amb diferents possibilitats, però es demana respecte per la personalitat del Partit Demòcrata", diu el resum de les conclusions del procés participatiu. També es valora positivament "l'obertura de noves persones al projecte", però afegeix que ha d'existir una "coincidència de projecte polític i una igualtat d'oportunitats efectiva entre tots". Una de les qüestions que més ha enervat els quadres del partit és que els dirigents independents s'hagin incorporant en els llocs de sortida a les llistes electorals sense sotmetre's a les primàries del partit, com sí que s'ha fet per escollir els llocs guardats al PDECat.

Tot i això, les conclusions reconeixen el lideratge de l'expresident Carles Puigdemont en el projecte de JxCat i remarquen la necessitat de forjar noves cares visibles per a les properes conteses electorals. Alhora, posen de manifest que, a banda d'"avançar cap a la independència efectiva", també s'ha de combinar amb la "gestió política" del dia a dia i la voluntat de governar "al màxim nombre d'institucions possibles i prestigiar-les".

El consell nacional del PDECat debat la integració a JxCat
stats