Política 28/09/2018

L'òrgan de control dels jutges no investigarà els comentaris del xat de magistrats perquè han prescrit

Fonts de l'organisme defensen que les manifestacions estan emparades per la llibertat d'expressió

Montse Riart
2 min
Lesmes, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no investigarà d'ofici els comentaris antiindependentistes que diversos jutges van fer en un xat intern. Fonts del màxim organisme de control de la magistratura expliquen que si aquests comentaris constituïssin una falta disciplinària el cas estaria prescrit, perquè es tractaria d'una infracció lleu que caduca al cap de sis mesos. També recorden que no s'ha identificat els autors. El Consell defensa en tot cas que les manifestacions dels jutges estan emparades per la llibertat d'expressió, tot i que admet que els magistrats haurien d'extremar la prudència a l'hora de realitzar determinats comentaris i mantenir-se sempre dins de la neutralitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió Disciplinària del CGPJ sí que va decidir sancionar amb una multa de 600 euros el titular del jutjat contenciós administratiu 17 de Barcelona, Federico Vidal, el passat mes de març, arran dels comentaris que va fer sobre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per les càrregues de l'1-O, que qualificava de "terrorisme policial" en un correu corporatiu. Fonts de l'organisme defensen que en aquest cas sí que hi havia un responsable conegut de les manifestacions -que es van considerar una falta greu de desconsideració- i que el missatge es va descobrir quan encara no havien passat sis mesos, de manera que la falta no havia prescrit, a diferència, diuen les mateixes fonts, del què ha passat amb els comentaris antiindependentistes del polèmic xat.

La carta de la consellera de Justícia, sense conseqüències

Després que es fessin públiques les manifestacions del xat, la consellera de Justícia, Ester Capella, va enviar una carta al president del CGPJ, Carlos Lesmes, demanant-li que obrís “immediatament” una investigació interna per aclarir els fets, apartés els jutges responsables dels comentaris i els sancionés. Però les fonts de l'organisme consultades expliquen que aquesta missiva no té valor de denúncia i que es va traslladar al promotor de les accions disciplinàries únicament perquè en tingués constància. En cas que es produís una queixa formal, el CGPJ podria obrir diligències per investigar els fets, tot i que, en qualsevol cas, les fonts insisteixen que el cas hauria prescrit.

En la seva carta, Capella qualificava "d’injúries, insults i delictes d’odi" aquests missatges, "que no deixen marge per a la indispensable imparcialitat del sistema judicial". Segons la consellera de Justícia, els comentaris “malmeten encara més la reputació i la confiança de la ciutadania en una justícia equànime”. Capella també va enviar una carta a la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en què li demanava que instés la fiscalia a investigar els magistrats. “Compto que vostè coincidirà amb mi en el deure d’actuar amb contundència per preservar els drets fonamentals i el prestigi de la justícia”, acabava la carta adreçada a la ministra.

stats