Política 30/12/2017

Ciutadans, en el punt de mira del Tribunal de Comptes

L'organisme tampoc avala la comptabilitat de Convergència, Esquerra Unida, Compromís i EH Bildu

Ara
2 min
Roda de premsa d’Albert Rivera i Inés Arrimadas ahir a Barcelona.

BarcelonaEl Tribunal de Comptes no ha donat la conformitat a la comptabilitat del 2015 de nou partits, entre els quals hi ha Ciutadans, Esquerra Unida, Compromís, Convergència i EH Bildu. L'organisme ha detectat incidències, deficiències i discrepàncies. Així consta en l''Informe de fiscalització dels estats comptables dels partits polítics i de les aportacions percebudes per les fundacions i altres entitats vinculades o dependents d'elles' dels exercicis 2014 i 2015. El ple del Tribunal de Comptes ho va aprovar la setmana passada i s'ha enviat ara al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe, recollit per Europa Press, examina els comptes anuals de 30 formacions polítiques que van percebre, directament o indirectament, algun tipus de subvenció pública per fer front a les despeses de funcionament. Els diners provenien de l'Estat o les comunitats autònomes o d'haver obtingut representació parlamentària en els processos electorals del 2015.

En l'informe, el Tribunal de Comptes critica que a Ciutadans no pot fiscalitzar-li tots els comptes perquè no hi ha integrades "les comptabilitats dels grups parlamentaris a les Corts Valencianes, a les Corts de Castella i Lleó i a l'Assemblea d'Extremadura, ni les dels grups polítics de 574 entitats locals, entre les quals hi ha cinc grups polítics a les diputacions provincials".

L'opinió desfavorable que ha emès el Tribunal de Comptes sobre set formacions el 2014 (Esquerra Unida, Compromís, Aralar, Coalició EH Bildu, CDC, Eusko Alkartasuna i Partit Aragonès) puja fins a nou el 2015 (s'hi afegeixen Ciutadans i la federació EH Bildu). L'organisme ho atribueix a les limitacions "d'abast i/o a la importància qualitativa de les excepcions posades de manifest".

El Tribunal de Comptes ha emès una opinió favorable de 20 formacions polítiques respecte al 2014 i de 29 respecte a l'exercici 2015, que inclouen el PP, el PSOE i Podem. En canvi, no s'ha emès una opinió sobre els estats comptables d'Unió Democràtica ni tampoc d'UPyD.

Endeutament a entitats bancàries

El deute amb entitats de crèdit del conjunt de formacions polítiques pujava, a finals del 2015, a 233,3 milions (193,9 milions l'any anterior). En total, sis formacions polítiques tenien un patrimoni net negatiu, com ara ICV, Unió Democràtica i CiU. D'aquestes dues últimes formacions, el desequilibri patrimonial ja s'havia posat de manifest en informes de fiscalització anteriors.

stats