Política 05/12/2020

La Coordinadora de l'Advocacia denuncia un atac als drets fonamentals en la revocació del tercer grau als presos

Reclama als Col·legis de l'Advocacia i al Consell de l'Advocacia de Catalunya que tramitin una queixa formal al Consell General del Poder Judicial

Ara
2 min
El Tribunal Suprem també ha defensat la compatibilitat entre el sector públic i el privat.

BarcelonaLa decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau i el 100.2 dels presos polítics ha generat tensions i protestes també dins l'àmbit jurídic. La Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya ha denunciat aquest dissabte que amb aquest pronunciament el tribunal ha atacat els "drets fonamentals" dels presos i vulnerat "greument" el "dret de defensa de la població penitenciària". Per això, reclama als Col·legis de l'Advocacia i el Consell de l'Advocacia de Catalunya que tramitin una queixa formal al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En un comunicat, la Coordinadora de l'Advocacia insisteix que són els jutjats de vigilància penitenciària els "encarregats de tutelar els drets dels presos" i els que "controlen el compliment de les penes". Citant l'article 96 de la llei orgànica del Poder Judicial, la institució recalca que tenen, a més, la competència sobre els "beneficis dels interns".

En l'escrit recorden que la llei orgànica general penitenciària segueix els principis de "legalitat" i "resocialització" i rebutja la finalitat "retributiva i exemplificant" que, considera, ha tingut el pronunciament del Suprem en les classificacions penitenciàries dels líders independentistes. Alerta, a més, que aquesta decisió "afectarà tota la població reclosa".

La Coordinadora de l'Advocacia considera que en el Procés "s'han barrejat de facto els tres poders de l'Estat, modificant les competències objectives de cada òrgan judicial", i censura les "interpretacions" que han "permès" que un tribunal sentenciador hagi entrat directament a la "revisió d'un règim de classificació penitenciària" com el que disposa l'article 100.2, cosa que titlla de "símptoma" de la "guerra jurídica (warfare law) de l'Estat i els seus tribunals".

Capella insta el Suprem a presentar-se a les eleccions

En paral·lel, la consellera de Justícia, Ester Capella, també s'ha mostrat aquest dissabte indignada amb la revocació del tercer grau als presos. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha instat la sala segona del Suprem a presentar-se a unes eleccions, perquè considera que el que fa és política "i no una altra cosa". Al seu parer, el Suprem "ha pretès estirar les orelles als funcionaris públics catalans i a qui realment ha estirat les orelles ha sigut als jutjats de vigilància penitenciària, que són els especialistes". També ha aprofitat per desvincular la qüestió dels presos del suport d'ERC als pressupostos de l'Estat. "El conflicte polític no es negocia amb uns pressupostos", ha dit.

stats