Política 12/01/2021

Portugal es confina en plena campanya electoral

El 24 de gener se celebren eleccions presidencials

Anna Mascaró
2 min
Una dona passejant pels carrers de São Miguel, una de les illes Açores.

BarcelonaNo només Catalunya té unes eleccions previstes properament. Sense anar més lluny, Portugal celebrarà el 24 de gener eleccions presidencials. Al país lusità la data dels comicis es manté intacta malgrat que les dades de contagis anuncien unes setmanes complicades per als portuguesos. La xifra de nous contagis en els últims 14 dies és de 937,75 per cada 100.000 habitants, davant els 454,22 a Espanya i 523,95 a Catalunya. En l’última setmana s’ha superat la barrera dels 10.000 contagis diaris, i aquest dimarts es van registrar 155 nous morts, una xifra fins ara mai vista. En total, des del març 8.080 persones han perdut la vida pel covid-19, segons l’últim balanç de la Direcció General de Salut portuguesa (DGS).

Quan només fa dos dies que es va donar per començada la campanya electoral, les dades han obligat l’executiu a anunciar un confinament similar al que ja va aplicar el març passat el país lusità. El primer ministre portuguès, António Costa, va assegurar ahir que les restriccions s’allargaran durant almenys un mes per frenar una tercera onada del coronavirus. També ahir, el president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va proposar l’aprovació d’una nova pròrroga de l’estat d’emergència fins al 30 de gener. El decret se sotmetrà aquest dimecres a votació al Parlament. Un cop aprovat, el govern aprovarà en consell de ministres les mesures específiques per ordenar el confinament, tot i que l’executiu preveu mantenir les escoles obertes almenys parcialment -per als nens de fins a 12 anys-, segons informa Efe.

Es mantenen els comicis

Tot i la duresa de l’escenari, l’executiu no va plantejar posposar eleccions. En un comunicat de la Presidència de la República, s’assegurava que es preveu que “les persones grans que resideixin en estructures residencials” puguin votar a casa, mentre que “la majoria dels votants” disposaran de “lliure moviment per exercir el dret a vot”. L’administració ha impulsat, a més, altres mesures, com les normes extraordinàries per afavorir el vot anticipat als que estiguin contagiats o en aïllament.

Costa també va considerar que la campanya no es pot aturar, ja que, va dir, la llei sobre l’estat d’emergència, vigent des del 1986, “no permet cap interferència” en l’activitat política, i va deixar la campanya al criteri de cada candidat, segons el diari Jornal de Notícias.

De fet, la pandèmia ja va trastocar la campanya només començar: dilluns el mateix Rebelo de Sousa va donar positiu en un test de covid-19 i va haver-se d’aïllar fins que es va tornar a fer un altre test de confirmació, ja que era asimptomàtic. Com a conseqüència d’això, diversos candidats també van cancel·lar la seva agenda pública perquè havien coincidit amb ell en alguns actes de campanya. El candidat es va haver de fer dues proves més, que van donar negatiu, per poder continuar participant en la cursa electoral.

En una entrevista al podcast Perguntar Não Ofende recollida per Diário de Notícias, Rebelo de Sousa es mantenia encara confiat en la participació de la ciutadania a les eleccions: “La votació anticipada té una adhesió massiva”. Tot i això, admetia el risc d’una elevada abstenció. La candidata del Partit Socialista, Ana Gomes, en canvi, ja va demanar dimarts en un vídeo que es considerés l’ajornament electoral davant les dades de contagis.

stats