Política 18/01/2013

Centenars de persones protesten contra la corrupció davant les seus del PP

Un miler de persones a Madrid i un centenar a Barcelona participen en concentracions convocades des de les xarxes socials

Agències
3 min
protesta contra corrupció madrir

MadridUn miler de persones, dividides en dos grups, s'han concentrat aquest dijous al vespre a les immediacions de la seu del PP al carrer Gènova de Madrid per protestar contra la corrupció política, després que dimecres es va fer públic que l'extresorer del partit, Luis Bárcenas, tenia 22 milions d'euros en comptes a Suïssa. Ho han fet davant d'una forta presència policial, formada per més d'una trentena de furgons, que ha impedit que els manifestants s'acostessin a la seu del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els congregats no han pogut arribar fins a les portes de la seu, tal com tenien previst, ja que la policia ha instal·lat una doble tanca de seguretat a uns dos-cents metres, a la confluència del carrer Gènova amb la plaça d'Alonso Martínez i també amb la plaça de Colón. Des d'allà, els manifestants criden consignes com "Dimissió, dimissió", "Aquí hi ha la cova d'Alí Babà", o "Al sobre hi ha la teva paga extra". "On són els diners? Pregunta-ho al tresorer" i "On són els xoriços del PP?" són altres de les consignes que han cridat els manifestants, tant el grup que es congrega a la plaça d'Alonso Martínez, com el que s'ha format a la Plaça.

La concentració s'ha convocat a través de les xarxes socials i és la resposta a les notícies sobre els comptes a Suïssa de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas. Aquest dissabte, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat que "s'apliqui la llei amb totes les seves conseqüències", però ha afegit que "ni vaig veure, ni se'm va oferir cap sobre amb diners". Per la seva banda, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, en el centre de la polèmica després que, durant la campanya electoral catalana, assegurés que dimitiria si algun president autonòmic del PP tenia comptes a Suïssa -en al·lusió al president Mas- s'ha limitat a afirmar que "cadascú ha de carregar el seu mort". Cospedal va admetre dijous que el cas Bárcenas ha causat indignació però va assegurar que no pensava dimitir.

La concentració no ha estat comunicada oficialment a la Delegació del Govern a Madrid, que ha considerat "il·legal" la convocatòria, segons han informat fonts de la institució, que han precisat que els participants podran ser identificats i sancionats.

Un centenar de persones a Barcelona

Tot i que la protesta principal és la que ha tingut lloc a Madrid, hi ha hagut més concentracions davant les seus del PP a una vintena de ciutats de l'Estat. A Barcelona, un centenar de persones han participat en la concentració davant la seu del PP català, al carrer Comte d'Urgell, que ha estat parcialment tallat al trànsit.

La concentració, que ha transcorregut sense incidents, havia estat convocada a través de les xarxes socials sota el lema "Contra la corrupció", per una plataforma autodenominada "#corruPPlandia". Al voltant de les set del vespre, els manifestants han començat a arribar a la seu del PPC, i davant la porta els Mossos d'Esquadra hi havien aparcat dos furgons, de manera que les persones que han secundat la convocatòria s'han hagut de mantenir a uns cinc metres de distància de l'edifici.

La Guàrdia Urbana de Barcelona, de la seva banda, ha tallat un petit tram del carrer Compte d'Urgell, entre els carrers Buenos Aires i Londres, quan els manifestants s'han desplaçat cap a la calçada. Els manifestants han cridat consignes com "Dimissió, dimissió", "Aquí hi ha la cova d'Alí Babá" o "No hi ha pa per a tant de xoriço".

stats