Política 26/05/2018

Pascal crida a "sumar" en l'assemblea del juliol i aposta per "adaptar" l'estructura del PDECat a la situació política

La direcció llima diferències amb els crítics: l'1 de juny es decidirà l'abast del congrés

Núria Orriols
4 min
La direcció i els crítics llimen diferències per aplanar el camí cap a l'assemblea

BarcelonaEl PDECat s'ha reunit aquest dissabte en el primer consell nacional després de l'anunci de la celebració d'una assemblea el cap de setmana del 20 de juliol. Tot i que en un primer moment estava previst que es convoqués formalment el conclave aquest dissabte, finalment s'ha optat per fer-ho el divendres 1 de juny en un consell extraordinari en què s'haurà d'aprovar el reglament que determinarà l'abast del congrés. Aquesta qüestió ha estat motiu de controvèrsia interna en els darrers dies però, ara, tan crítics -aglutinats al voltant de l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals- com la direcció intenten apaivagar els ànims. Hi ha contactes, segons fonts dels dos sectors, per no repetir una guerra de famílies com en el congrés de refundació de CDC. Just ara fa dos anys, quan va néixer el Partit Demòcrata. I més en un moment com l'actual, en què hi ha presos i exiliats i unes eleccions municipals a l'horitzó.

La trobada a porta tancada ha començat a les 10.15 h a l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra i cap al migdia ha intervingut en obert la coordinadora general, Marta Pascal. En la seva intervenció ha defensat la necessitat de "sumar" de cara el congrés i fer-ho en sentit "positiu". Ha dit que l'assemblea del juliol és una "oportunitat" per fer el que no es va poder culminar en el congrés de fundació del partit del 2016 i que ha de servir perquè el partit arribi "fort" a les eleccions municipals.

En la roda de premsa de dimarts passat, la direcció va deixar clar que vol una assemblea per definir el rumb ideològic i, com a màxim, ampliar el nombre de persones de l'executiva "introduint totes les sensibilitats". Un posicionament que no comparteixen els crítics –organitzats al voltant de l'alcalde de Molins, Joan Ramon Casals–, si només és per augmentar els membres de l'executiva i mantenir els lideratges actuals.

Sobre l'organització del congrés, Pascal ha explicat que l'encarregat de coordinar-lo serà David Font, alcalde de Gironella. Hi haurà una ponència ideològica, una d'organització i d'altres de sectorials.

Al seu torn, la presidenta del partit en funcions, Neus Munté, també ha cridat a "parlar" i "debatre" molt a l'assemblea de juliol. "Som un moviment ric i divers. Estem a disposició d'aglutinar i reivindicar un espai al més ampli possible", ha afirmat l'alcaldable del PDECat per Barcelona.

Consell Nacional plàcid

A diferència del que s'esperava, el consell nacional ha estat plàcid. La direcció interpreta que els crítics han abaixat el to en veure que se'ls acusava de voler muntar una batalla entre famílies amb les eleccions municipals a l'horitzó. Segons fonts del partit, per evitar que les discrepàncies internes condicionin el debat del congrés, es mantenen els contactes amb els crítics per aplanar el camí cap a l'assemblea.

Tanmateix, fonts del sector crític asseguren que la seva intenció és fer un debat a fons sobre el rumb ideològic del partit per alinear-lo amb la independència i el president Puigdemont. Un programa que, opinen, fins ara no s'ha vist identificat amb la direcció. En cas que la militància aposti per aquesta via, creuen que també hi ha d'haver una "renovació de cares" perquè el projecte sigui "creïble". De moment, però, es mostren satisfets perquè al congrés s'hi inclou la ponència d'organització, la qual cosa creuen que els dona marge per fer canvis en l'executiva.

Fonts presents asseguren que la majoria de consellers nacionals han "tancat files" amb la direcció actual i han defugit fer una guerra de trinxeres. Hi era present Joan Ramon Casals però no bona part dels membres del sector crític.

Una tesi que també comparteixen fonts del corrent liberal del partit Llibergència, que al congrés es va alinear amb Pascal però que ara ha mantingut contactes amb el sector crític (va assistir al sopar de Rubí en què es va evidenciar el malestar amb la direcció). "Si això és una batalla d'uns contra altres, nosaltres no volem ser-hi. No val la pensa", asseguren. I afegeixen: "Cal endreçar el PDECat i definir clarament com es conflueix en un nou instrument", afirmen sobre la confluència amb JxCat.

La marca per les municipals: JxCat

Una altra de les qüestions que s'abordaran al congrés serà la relació que ha de tenir el PDECat amb JxCat. De moment mantenen distància organitzativa, tot i que membres del consell nacional també són diputats al Parlament. És el cas de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, entre altres. De moment, la direcció no ha especificat com ha de confluir tot l'espai en un sol moviment ni si s'establirà un comitè d'enllaç permanent amb el nucli dur de JxCat, pilotat pel president, Quim Torra, però també per Elsa Artadi.

El que sí que ha anunciat Pascal és que el president acudirà divendres en el consell nacional del partit on es decidirà sobre el reglament de l'assemblea. "Li donarem el nostre escalf", ha dit la coordinadora general.

Una de les mostres de voluntat d'acostament, per part de la direcció, ha estat anunciar que el PDECat es presentarà a les eleccions municipals amb la marca de Junts per Catalunya. Una decisió, això sí, que ha de ratificar la convenció municipal el proper 16 de juny.

La moció de censura al PSOE: "Ha de pagar un preu alt"

Tanmateix, en la reunió d'aquest dissabte no només s'ha abordat el conclave previst per al juliol sinó que també hi ah entrat la política espanyola.

Pascal, en obert, ha dit que una de les coses que portaven al programa electoral era "fer fora Rajoy". "El culpable és el senyor Rajoy", ha dit sobre la situació actual. Ara bé, ha dit que el PDECat s'ha de posicionar sobre un candidat que ha sigut "còmplice" amb el 155 i que ha insultat el president de la Generalitat, Quim Torra. "Els nostres vots han de tenir condicions. Però una cosa és clara: els nostres vots seran incompatibles amb els vots de Ciutadans".

Fonts del PDECat expliquen que bona part de les intervencions dins el consell nacional han anat en la direcció de fer "pagar un preu alt" el suport del partit a Sánchez. "No li sortirà gratis", assegura un dels consultats, tot i que també admet que cap dels consellers nacionals ha posat condicions concretes sobre la taula. Fonts del partit recelen de l'actitud que ha tingut el líder dels socialistes en els últims dies, titllant de "xenòfob" i "racista" el president de la Generalitat, Quim Torra.

stats