Política 22/05/2018

El PDECat activa un congrés al juliol: el sector crític el vol aprofitar per canviar la direcció i situar-hi Casals

L'executiva actual vol acotar-lo al rumb ideològic i a encaixar el partit amb l'estructura de JxCat

Núria Orriols
4 min
Roda de premsa del PDECat

BarcelonaEl PDECat farà una assemblea ordinària el 20, 21 i 22 de juliol, si així ho ratifica el consell nacional del cap de setmana vinent. Ho ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa la coordinadora general del partit, Marta Pascal, acompanyada dels màxims dirigents de la formació: la presidenta en funcions, Neus Munté; la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa; el coordinador d'organització, David Bonvehí; la portaveu, Maria Senserrich, i el membre de la direcció Lluís Font. Tot i que d'entrada l'assemblea no ha de servir per renovar la direcció, els crítics –aglutinats al voltant de l'exdiputat Joan Ramon Casals– volen aprofitar l'assemblea per canviar els màxims líders del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ha de ser un nou impuls per al PDECat. Ha de servir per reforçar el posicionament ideològic i quin model de país defensem. A més, cal adaptar l'estructura orgànica a la situació política actual", ha explicat Pascal, que ha demanat que no es redueixi l'assemblea al debat de noms sinó que sigui un congrés per "pensar en gran". Una manera d'obrir la porta a ampliar la direcció que ella pilota reconeixent també els presos i els exiliats.

La coordinadora del partit ha dit que l'assemblea ha de servir perquè la militància valori la feina que ha fet la direcció en aquests últims dos anys. Una tasca amb la qual Pascal ha assegurat sentir-se "satisfeta". "Sempre hem treballat en positiu i hem sumat", ha asseverat, i ha cridat a fer un congrés "que sumi" i que "no porti a les batalles internes". Així, s'ha mostrat disposada a ampliar l'actual executiva per fer-hi cabre totes les sensibilitats, ja que fonts de la direcció també remarquen que actualment la direcció de 12 persones és massa petita per les tasques que ha d'assumir.

"No és una assemblea de càrrecs"

Tot i les paraules de Pascal, la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, ha matisat que aquesta assemblea no és per renovar la direcció. "Si es vol un canvi en la coordinació general s'haurà d'esperar dos anys", ha considerat Conesa sobre la voluntat dels crítics de renovar l'executiva. Ha explicat que, d'acord amb els estatuts, l'assemblea és per fixar el rumb ideològic. "És extemporani", ha considerat Conesa sobre una candidatura que disputi a Pascal el lideratge, ja que d'entrada l'elecció d'un nou coordinador general no s'inclourà en el reglament que regularà l'organització de l'assemblea.

Conesa ha recordat que els càrrecs que es van sotmetre a primàries ara fa dos anys no s'haurien de tornar a posar a disposició de la militància. "Jo em vaig presentar en unes primàries i les vaig guanyar al llavors conseller Santi Vila", ha recordat Conesa. La voluntat de la direcció, ha explicat, és ampliar l'executiva per encaixar l'estructura actual del partit amb la coalició de Junts per Catalunya.

Ara bé, també ha admès que els crítics podrien presentar una resolució en el consell nacional perquè s'inclogués en el reglament de l'assemblea ordinària la possibilitat de canviar la direcció del partit.

Confluència amb Junts per Catalunya

Després de formar part de la coalició electoral de JxCat a les eleccions al Parlament, Pascal ha considerat que en aquesta assemblea també s'ha d'abordar la confluència.

A més, ha dit que el partit també ha de reconèixer el paper dels presos i els exiliats del PDECat, entre els quals hi ha l'expresident Carles Puigdemont i els consellers Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Els crítics, al voltant de Joan Ramon Casals

D'aquesta manera la direcció activa el conclave que ja estava previst per a aquest estiu i que el sector crític amb Marta Pascal vol aprofitar per canviar l'executiva de la formació. Tal com va publicar l'ARA, ja fa mesos que diverses famílies –des dels rullistes fins a Moment Zero, passant per noves cares de l'àrea metropolitana– maniobren per acostar el partit a Junts per Catalunya.

Després de la formació de Govern, els moviments s'acceleren i tots aquests sectors ja s'aglutinen darrere un dirigent: l'exdiputat de Junts pel Sí i alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals. Tal com publica avui 'La Vanguardia' i confirmen fonts del PDECat a l'ARA, seria ell qui estaria disposat a situar-se com a alternativa a Marta Pascal en el pròxim congrés, al juliol. Casals, quan era diputat de Junts pel Sí, en la darrera setmana d'octubre va defensar fer la declaració d'independència en la reunió en què Puigdemont va comunicar als diputats que es decantava per convocar eleccions. Uns comicis que finalment no va activar per "manca de garantires" de l'Estat de no aplicar el 155.

El PDECat activa un congrés al juliol: el sector crític el vol aprofitar per canviar la direcció i situar-hi Casals

Una de les expressions del malestar amb la direcció de Pascal va ser un sopar a Rubí impulsat per Miquel Buch i el seu entorn de Moment Zero. s'hi van aglutinar una norantena de càrrecs que van expressar la necessitat d'acostar el partit als postulats de Puigdemont.

En resposta a una pregunta sobre aquesta qüestió, Pascal ha dit que Casals ja va tenir responsabilitats polítiques a Convergència i que la seva disposició a liderar el partit se li ha de preguntar a ell. "Aquesta direcció està en disposició de seguir fent molt bona feina i nosaltres tenim ganes de sumar", ha afirmat Pascal.

La relació de la direcció del partit amb Puigdemont

Un dels arguments que utilitzen els crítics en contra de Pascal és que el partit s'ha "allunyat" dels postulats de l'expresident Puigdemont i Junts per Catalunya. Un extrem que desmenteixen fonts de la direcció assegurant que hi ha "sintonia". De fet, posen d'exemple la darrera trobada que Pascal, Munté i Consesa van tenir amb Puigdemont a Berlín, just l'endemà després d'anunciar que el candidat a la presidència de la Generalitat serià Quim Torra.

Fonts de la direcció expliquen que en la trobada es va coincidir amb el rumb a seguir en aquesta legislatura i que per part de Puigdemont no hi havia ganes d'entrar en "batalles internes" de partit en una situació política com l'actual.

Restitució dels consellers

Pascal s'ha mostrat favorable a la "restitució" dels consellers empresonats i exiliats, ja que aquesta era una de les promeses electorals que va fer el partit en campanya electoral. Així, també ha aprofitat la roda de premsa per expressar el seu suport als consellers empresonats i exiliats que han sigut nomenats pel president, Quim Torra, i que el govern espanyol es nega a publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat'.

"Som al seu partit i els volem fer arribar un missatge de suport incondicional i d'ànims", ha afirmat.

stats